Seks nye tilfeller av Covid-19 i Vestre Slidre og ett i Nord-Aurdal

ØKER: Det øker på med positive testresultater i Vestre Slidre.

ØKER: Det øker på med positive testresultater i Vestre Slidre. Foto:

Det er blitt bekreftet seks nye smittetilfeller i Vestre Slidre denne uka. Onsdag morgen melder Nord-Aurdal om en ny positiv prøve.

DEL

VESTRE SLIDRE: To av tilfellene i Vestre Slidre skal være fastboende, skriver kommunedirektør Martin Sæbu i en pressemelding.

Det var etter julen bekreftet 5 smittede i Vestre Slidre, hvor tre er fastboende og to er hytteturister som har reist hjem til hjemkommunen.

De to nye tilfellene skal ha blitt smittet etter et utenlandsbesøk, og har vært i innreisekarantene helt siden de kom hjem. Dette har ikke medført noen nærkontakter lokalt, og det kan heller ikke sees i sammenheng med andre smittetilfeller.

Siw O. Fosheim, kommuneoverlege i Vestre Slidre, sier det ikke er påvist flere smittede til nå etter gudstjenesten på julaften, eller blant andre lokale nærkontakter.

Flere hytteturister

– Vi fikk i tillegg 4 nye positive svar i går på hytteturister. Disse var allerede i karantene som nærkontakter til de to tidligere meldte på en hytte og ble derfor testet.

Det var i romjula at to hytteturister testet positivt på koronatesten, og det er altså disse de fire nye tilfellene er nærkontakter av. Alle seks er reist hjem.

– Alle er nå reist hjem. Jeg vil rose alle jeg ser som bruker munnbind på butikken om dagen og minne om at avstand og håndhygiene fortsatt er det aller viktigste uansett hvor du er. Ta hensyn og bruk tiden til hjelp nå når det er mange folk i distriktet. Så håper jeg alle tenker seg godt om fremover resten av julen, særlig i forhold til nyttårsfeiringen.

Siw O. Fosheim råder sine innbyggere til å ta kontakt med helsevesenet ved de minste symptomer, og legger til at de nå tester alle høytidsdager.

Hytteturist i Nord-Aurdal

Kommuneoverlege Per Einar Jahr forteller onsdag morgen når avisa ringer at de akkurat har fått svar på en prøve som viser positiv, og at denne tilhører en hytteturist. Såpass fersk er svaret, at de ennå ikke har rukket å handle. Men det de vet hittil er at det ikke skal være i relasjon til de tre andre hytteturistene som er bekreftet smittet i kommunen.

Han mener at den siste ukas utvikling med totalt 15 smittede i Valdres er bekymringsfull, og er et stort antall med tanke på innbyggertall.

Dette betyr at det er 10 hytteturister som er bekreftet smittet, og fem lokale.

Relativt normal testing

Teststasjonen i Nord-Aurdal blant de som har holdt åpen under røddagene i romjula, i tillegg til Sør-Aurdal og Etnedal. Med unntak av 2. juledag da resten av dalens teststasjoner også hadde åpent. Med tanke på situasjonen i Vestre Slidre ble personer sendt til Nord-Aurdal for testing.

– Det skjedde, selv om det ikke var planen. Det har jo mye å gjøre med situasjonen de andre kommunene er i, så klart.

Han anslår at de har testet mellom 10-24 personer hver dag, og antallet peker seg ikke ut som verken mer eller mindre enn normale hverdager.

Jahr sier at etter det han kjenner til, er alle kommunene nå pålagt å ha teststasjonene sine tilgjengelige hver dag nå i romjula/nyttårshelga etter brev fra fylkesmannen etter jul.

Slik ser smittesituasjonen ut etter jula:

NORD-AURDAL: 4 smittede. Alle hytteturister.

VESTRE SLIDRE: 11 smittede. 6 hytteturister, 5 fastboende.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken