Gå til sidens hovedinnhold

Selvmordsstatistikken i Oppland

Lesarbrev Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.

Avisen Valdres skriver 9. oktober om alle selvmordene i Valdres de siste årene. Ikke mindre enn 22 har begått selvmord, og de fleste er menn. Men det som preger disse meldingene er at de som har tatt sine liv, er forholdsvis unge mennesker som hadde livet foran seg.

Dette er meget tragisk, spesielt for de nære slektninger, men også for det lokale samfunnet de hørte hjemme i. Jeg kjenner til medmennesker i min nære slekt og i mitt miljø, som ikke ville leve lenger. Hva er det som skaper slike utrivelige og tragiske forhold?

Les også

– Dersom man er bekymret for at en annen person vurderer å ta sitt eget liv, bør man avgjort stille direkte spørsmål om dette til vedkommende

Det er, slik avisene forteller om, oftest mennesker med psykiske problemer og som ikke får hjelp tidsnok. Men årsakene kan være forskjellige. Uansett det, så er dette ett samfunnsproblem, som stadig vekk skaper nye problemer for alle som er rammet, men ikke minst for lokale forhold.

Trenger du noen å snakke med?

Nord-Aurdal:

I Nord Aurdal kommune kan du ta kontakt på mobil 48054396. Du kan også besøke tjenesten i Familiens hus, Tveitavegen 11 på 2900 Fagernes.

Hjelpetelefoner ellers:

Mental Helse: 116 123

Røde Kors: 815 55 201

Kirkens SOS: 22 40 00 40

Chat: https://www.soschat.no/

Disse kan også hjelpe: Helsesøster på skolen eller på helsestasjonen.

Fastlegen din, som også kan henvise deg til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) eller Distriktspsykiatrisk senter (DPS).

Hvis situasjonen er akutt, må du ta kontakt med legevakten eller ringe 113.

Kilder: Helsenorge.no, Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging

Vi vet at det er hjelp å få, men den kommer ofte for seint. Myndighetene må komme sterkere inn i å legge forholdene til rette slik at vi kan spare unge mennesker for slike hendelser. Vi trenger hverandre, og vi må hjelpe de familiene som lever med ulike problemer, og som har barn og unge å ta vare på!

Kommentarer til denne saken