Sjekk brønnvannet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Mattilsynet oppfordrer nå brønneiere til å sjekke brønnvannet etter kraftig regnskyll. Det opplyser seniorinspektør i Mattilsynets avdeling for Nordre Buskerud, Hadeland og Valdres, Anita Klemensdottir.

DEL

VALDRES: - Etter tidenes tørkesommer er mange brønner nesten tomme for vann. Nå som vi går mot mer normale tilstander med mer nedbør, er det viktig å være klar over at mye regn på hardpakket og uttørket jord kan føre til dårligere kvalitet på drikkevannet fra brønnen i en periode, skriver Mattilsynet på matportalen.no.

Kontroller drikkevannet

- Kraftig regnskyll vil kunne dra med seg jord, bakterier fra dyreavføring, døde smådyr og annen forurensning ned i brønnvannet via sprekker i grunnen eller andre åpninger. Faren for at dette skjer er spesielt stor etter langvarig tørke, fordi jorda er hard og ikke klarer å absorbere vannet i særlig grad. Dette er det viktig å være klar over, særlig om man har gravide, spedbarn eller noen med nedsatt immunforsvar i husholdningen, sier seniorrådgiver Line Ruden i Mattilsynet. Hun anbefaler alle å kontrollere brønnen og vannet visuelt etter langvarig tørke med påfølgende regnskyll. Det er lurt å ta en ekstra drikkevannsprøve for å være sikker. Er kvaliteten for dårlig, må vannet kokes for en periode, skriver matportalen.no.

Gir råd om tiltak

På nettsiden gir Mattilsynet råd om enkle tiltak som kan redusere farene. Blant annet må borebrønner ha tett lokk over brønntoppen, de bør ikke plasseres i flomutsatte områder, og brønntopp eller kum bør stå godt over bakkenivå.

Artikkeltags