INNLANDET: – Vi tror ikke hva vi leser og dette er svært dramatisk for bedriftene i Innlandet og arbeidsplassene vi har, sier regiondirektør Jon Kristiansen i en pressemelding.

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har to ganger den siste uken spurt tusenvis av bedrifter om «det kan bli aktuelt for din bedrift å permittere ansatte om kort tid som følge av problemer knyttet til korona-viruset.

De nasjonale tallene er klare: I første runde, da spørsmålet ble stilt mellom 6. og 9. mars, svarte 3700 bedrifter, hvor 26 prosent av dem oppga at det kan bli aktuelt.

I andre runde, da det samme spørsmålet ble stilt 12. og 13. mars, svarte hele 79 prosent at det kan bli aktuelt å permittere ansatte om kort tid. Nesten 4700 bedrifter svarte.

Dramatisk

– Vi tror ikke det vi leser. Dette betyr at vi trolig står foran en eksplosiv vekst i ledigheten i Innlandet og i Norge, sier Kristiansen, og fortsetter, 8 av 10 av bedriftene i Innlandet i NHOs medlemsundersøkelse kan permittere om kort tid. Corona-viruset kan true eksistensen til mange norske bedrifter. Vi er redd dette bare er begynnelsen. Det kommer til å bli mye vanskeligere tider fremover, sier Kristiansen.

– Eksplosiv økt ledighet

– For bedriftene i flere bransjer er situasjonen prekær, blant annet innen reiseliv, luftfart, transport og tjenestenæringene. Hvis noen skulle være i tvil: dette handler om hvorvidt disse bedriftene vil eksistere på den andre siden av krisen. Undersøkelsen er en alarmerende forvarsel om at vi kan stå foran en eksplosjon i ledigheten i Innlandet, fastslår Kristiansen.

– Jeg fikk frysninger da vi fikk denne andre undersøkelsen. I den første runden sist mandag så vi at koronaviruset hadde alvorlige konsekvenser, men begrenset til enkeltsektorer og bransjer. Nå ser vi tilbakemeldinger fra hele næringslivet i Innlandet, som jeg aldri trodde jeg skulle se, sier Kristiansen.

– Dette gjør sterkt inntrykk! Og tallene er nok allerede mye høyere, ettersom denne undersøkelsen ble tatt opp på torsdag og fredag. Han sier at politikerne som samles på Stortinget, for å forsøke og samles om økonomiske tiltak innen mandag morgen, må forstå at utfordringen vil kreve historiske grep.

Bedriftenes kostnader ved permittering og sykemelding på grunn av koronaviruset må reduseres kraftig, helst fjernes helt. Det er viktig at arbeidsgivers økonomiske belastning i forbindelse med sykemelding knyttet til isolasjon, karantene og fravær pga stengte skoler og barnehager er likestilt med arbeidsgiverbelastningen ved permittering. En slik fjerning av arbeidsgivers økonomiske belastning må innføres umiddelbart.

Han nevner et tredje område:

– Bedriftene må også få utsatte eller reduserte skatter og avgifter. Regjeringen har varslet noen tiltak på dette området, men det må mer til.

Fakta om undersøkelsen

Nasjonalt: Undersøkelsen ble sendt til 16.500 virksomheter, og resultatene baserer seg på 4.672 svar, hvorav 413 bedrifter i Innlandet.