FAGERNES: – Det er nok noen som har litt dårlige minner fra barndommen med lukta av pultosten til bestefar som var så stram at den møtte dem ute på gårdsplassen omtrent. Spise osten måtte de uansett – og så har de ikke smakt pultost siden. Det er synd. Pultost er mye mer enn det, mener Birger Lillesveen fra Brumunddal. Sammen med et knippe andre pultostelskere har han starta en egen bevegelse for å framsnakke den tradisjonsrike osten, som til tider har slitt med ryktet.

Under rakfiskfestivalen tok lederen i Pultostbevegelsen, som sjøl har tilhold på Jessnes, med seg den rykende ferske boka «Pultost til hverdag og fest» til Valdres i håp om å få flere pultostfrelst.

– Bare tull

– Vi vil at de utenlandske ostene vi spiser skal smake mye, men tåler liksom ikke at det skal smake noe særlig av våre norske oster. Når jeg deler ut smaksprøver, passer jeg alltid på å gi ungene først. Det er bare tull at foreldra skal fortelle dem at de ikke liker det på bakgrunn av egne dårlige opplevelser, sier Anna Karoline Ness. Lobygdingen, som årlig produserer flere hundre kilo pultost ved Strandmo Stølsysteri, er en av dem som deler forkjærligheten for den kornete, karvesmakssatte surmelksosten med røtter helt tilbake til vikingtida. Ness er også blant dem som har bidratt til de om lag 50 oppskriftene i boka.

– Jeg mener man kan bruke pultosten på samme måte som man ville brukt en annen ost. Pultosten er dessuten veldig proteinrik, og sunn i den forstand, fortsetter hun. I oppskriftene Ness har med i boka, kombinerer hun pultost med blant annet både kjøtt, fisk, salat – og bringebærøl. Faktisk er det for øvrig med 15 drinkoppskrifter i boka.

«Innlandskaffe» med pultost

Ja, du leste riktig – det er med drinkoppskrifter i pultostboka.

– Kona mi er ikke noe glad i pultost, men hun liker Irish Coffee. Da jeg serverte henne Irish Coffee med pultost i, elska hun det, humrer Lillesveen.

– Vi testa ut drinker med pultost i på en vinbar på Hamar. Når det gjelder Irish Coffee-varianten, blanda vi pultost med fløte, lot det stå i et døgn, før vi silte ut korna og piska opp fløten til krem. Da får du krem med en helt egen og spennende karakter. Vi brukte da denne kremen til å toppe ei blanding av kaffe og akevitt – Innlandskaffe, kaller vi det, humrer han.

Gikk unna under «Rakfisken»

Med årets folkefest av en rakfiskfestival friskt i minne, håper de to at pultosten etter hvert kan nå nye høyder.

– Da jeg begynte å spise rakfisk mens jeg bodde på Møre på 70- og 80-tallet, var det nesten ingen av mine kompiser eller noen i familien min som spiste rakfisk. I dag spiser de mer enn meg, sier Lillesveen.

– Jeg delte ut pultostchips i standen der jeg sto med boka, og folk elska det. Hvorfor selger du ikke dette, var det flere som spurte meg da, fortsetter han.

Også pultosten i sin tradisjonelle form gikk unna, ifølge Ness, som mener pultosten er i ferd med å bli kultmat.

– Jeg solgte nesten 200 bokser. Mange av dem var vante pultostspisere, men jeg prøvde å verve noen nye også, avslutter hun med et smil.