Gå til sidens hovedinnhold

Lars Erik avverget skogbrann med grankvister

Artikkelen er over 3 år gammel

Lars Erik Thorsrud var på vei til Bagn sentrum lørdag da han så røyk i skråningen overfor kraftstasjonen i Bagn. Derfra og ut reagerte han på refleks.

36-åringen så først røyk under en høyspentmast ved kraftstasjonen. Så oppdaget han flammer på bakken. Lars Erik er oppvokst i Bagn, og husker fortsatt en dramatisk brann på samme sted for 20 år siden. Da kom redningsmannskapene for sent inn i situasjonen til å få slått ned ilden i startfasen, og det brant i flere dager før de lyktes å slukke ved hjelp av helikopter.

-Jeg ringte brannvesenet med en gang. Så styrte jeg bilen mot området, og kom meg ut. Det er veldig ulendt i skråningen opp mot høyspenten, jeg måtte klatre. Der oppe så jeg at det brant i en diameter på mellom fem og syv meter. Underlaget var gress og lyng, og flammene var i ferd med å få godt tak. Jeg vurderte hvilke slukkemidler som vart tilgjengelig, og lagde meg en slags vifte av grener jeg brakk av de nærmeste trærne, forteller Lars Erik Thorsrud.

-Jeg innså at jeg ikke hadde mye tid, skulle jeg lykkes. Og først trodde jeg ikke at jeg hadde sjans. Men så begynte innsatsen å virke, og etter noen minutter hadde jeg faktisk ilden under kontroll. Da kom en ung mann til stedet og hjalp meg. Kenneth Lindberg er også fra Bagn, og er hjemme i disse dager. Han hadde sett det samme som meg, og kom klatrende opp. Sammen holdt vi kontroll på bakken, og sørget for at ilden ikke fikk blusset opp på nytt, sier Lars Erik Thorsrud.

Kortslutning

-Jeg er ansatt i Valdres Energiverk, og jobber som montør der. Jeg kunne med en gang fastslå at en kortslutning øverst i masta var den sannsynlige årsaken til brannen. Det hadde falt ned smeltet metall og gnister, som så hadde antent bakken. Jeg var sikker på at strømmen var borte, og at det således ikke var fare forbundet med å oppholde seg nær masta, sier han.

-Jeg var aldri redd for egen sikkerhet, det gjaldt bare å ikke brenne seg, sier mannen. Som slett ikke ønsker å bli fremstilt som noen helt.

-Jeg gjorde bare det de fleste sikkert ville gjort. I disse tider når skogbrannfaren er så ekstrem, så er det jo viktig at vi alle spør oss hva vi kan bidra med. Her var jeg på rett sted til rett tid. Jeg er overbevist om at flammene ville hatt tak i skråningen videre oppover, og at det ville vært nesten umulig å unngått en mye større brann, om jeg hadde kommet bare minutter senere. Da den første mannen fra brannvesenet kom til stedet og tok kontroll med et pulverapparat opplevde jeg at faren i stor grad var over. Etterhvert kom det mange brannfolk til. Og alt gikk altså bra.

Skryt av brannsjefen

Brannsjef Laila Lien Østgård i Valdres Brannvesen er full av lovord etter de to karenes innsats.

-At Thorsrud reagerte så raskt, og tenkte så riktig, sparte oss ganske sikkert for en langt større skogbrann i et område der det er svært vanskelig å komme til, sier hun til avisa Valdres.

-At det var en profesjonell montør, som kunne vurdere egen risiko opp mot faren for høyspentledningene, må jo sies å være en utrolig flaks, fortsetter hun. Hun er imponert over hvordan han snarrådig laget seg redskap til å slukke, og klarte å få kontroll.

-Når det er så tørt som nå er vi avhengig av at innbyggere og gjester bidrar forebyggende hver eneste dag, og forholder seg til forbudet mot åpen ild. Når ulykken likevel er ute, så er det imponerende å se hvordan folk kan slukke brann med enkle midler, når de bare er snarrådige nok, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken