Lærerreform med minimal Valdres-virkning

Det er påpekt at den nye lærerreformen slår skjevt ut og at byene vinner mens distriktene taper. Det ser ut til å gjelde for fullt for Valdres sin del.

Det er påpekt at den nye lærerreformen slår skjevt ut og at byene vinner mens distriktene taper. Det ser ut til å gjelde for fullt for Valdres sin del. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Liten grunn til å ha forventninger til flere lærere i Valdres.

DEL

Dagbladet gjengir en beregning fra Kunnskapsdepartementet som viser at 173 norske kommuner risikerer å ikke sitte igjen med én eneste ny lærer som følge av KrFs lærernorm. Fem kommuner i Valdres er blant dem.Den nye normen krever at det fra neste skoleår skal være én lærer per 16. elev i 1. til 4. trinn, og én lærer per 21 elever fra 4. til 10. trinn - og fra høsten 2019 trappes den opp til å gjelde for hver 15.elev på småtrinnet og hver 20. elev for de eldre.

Verken Frp, Venstre eller Høyre har lagt skjul på at de egentlig er i mot konseptet. Høyre har påpekt at en lærernorm vil favorisere tettbygde strøk, fordi det er her det vil komme flest lærerstillinger. Det viser også Kunnskapsdepartementets kommunevise beregning over behovet behovet for lærere fra 2019. Oslo får 678 nye lærerstillinger gjennom normen partiene er blitt enige om, Finnmark får bare fem.

Den kommunevise oversikten fra Kunnskapsdepartementet viser at det i Valdres bare er Nord-Aurdal(1.4) og Vestre Slidre(0.8) som kan forvente en økning i lærertetthet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken