Skrautvålsjenta Jorunn (40) bor i Los Angeles med familien, går med maske på butikken, der det er tomt for både mjøl, dopapir og tørkeruller

Hage: Jorunn Langseth er glad for at eiendommen har hage, slik at hun og datteren Mila (5 1/2) kan boltre seg litt utenfor husets fire vegger i disse koronatider.

Hage: Jorunn Langseth er glad for at eiendommen har hage, slik at hun og datteren Mila (5 1/2) kan boltre seg litt utenfor husets fire vegger i disse koronatider. Foto:

Jorunn Langseth fant lykken i USA, og er bosatt med familien i Los Angeles, der omsider koronaalvoret har siget inn. De siste ukene har familien holdt seg innenfor gjerdet, og kun vært ute av hus og hage og handlet mat og andre nødvendige ting. Alt annet er stengt.

DEL

– Matbutikker og apotek er åpent, men alt annet er stengt. Vi må bruke maske på butikken, og det har endret seg en god del de siste ukene, forteller Jorunn, som har datteren Mila på fem og et halvt år, og som vanligvis er i forskole.

Stengt skole ut året

I hele staten California er den offentlige skolen stengt resten av skoleåret. Det ble bestemt for cirka én måned siden. De har undervisning på nett.

– Mila er i førskole, men i USA er ikke det en offentlig skole, bare privat.

– Den har hatt stengt i sju uker nå, og vi vet ikke om vi får begynne igjen i sommer. Håpet er i juni. Vi har «undervisning» på nettet i 30 minutter om gangen, dersom Mila vil. Da er det lesing av bøker, vise fram tegninger eller prate om et bestemt emne eller tema, forteller Jorunn Langseth.

Undervisning: Her har datteren Mila time med klassa.

Undervisning: Her har datteren Mila time med klassa.

Strengere i USA

– Inntrykket mitt er at vi har hatt det strengere her enn heime i Norge, og ingen ting har blitt lettet på ennå. Restauranter får lov til å servere take away, men har ikke åpent for bordbestillinger.

– På butikken slipper de inn folk i puljer, så du venter i kø ute. Handlevognene blir vaska ned før du får bruke de, og det er merket opp to meters avstand der du står i kø utenfor butikken og inne ved kassene, forteller Jorunn, og det er ganske likt slik det har vært i Norge. Det er stort sett godt med varer, men Jorunn får ikke tak i mjøl.

– Jeg har ikke sett vanlig mjøl på butikken på minst seks uker. Det er heller ikke vanlig å se dopapir eller tørkeruller i hyllene. Ei periode var det rasjonering på egg, kylling, dopapir, sukker og så videre. Nå har jeg bare sett det på dopapir og tørkepapir. Kjøttvarer, frysevarer, mjølk og så videre er enkelt å få tak i, og er ikke noe problem lengre, forklarer Jorunn.

Lunchtime: Mila (Langseth McGough) i blomstrete kjole, på lunch hos venninnen Addison.

Lunchtime: Mila (Langseth McGough) i blomstrete kjole, på lunch hos venninnen Addison.

Uti vår hage

Jorunn og familien bor landlig til, og har ei grønn oase utenfor huset. Det kommer godt med, når man har små barn i huset.

– Vi er heldige som har hage, og vi er ute en god del. Man skal egentlig ikke være sammen med andre enn de man bor sammen med. Vi fulgte de reglene den første måneden, men de siste par ukene har vi med helse og sikkerhet som fokus brutt de litt. Vi har møtt venner av Mila og mammavenner av meg. Da har vi hatt strenge smittevernsregler, møtt bare en og en om gangen til piknik i parken, eller sykling, der de har vært flinke til å ikke ta på hverandre, ikke dele mat og ikke rulle over hverandre, men da har fått leike, sier Jorunn, som ga etter fra Mila og sitt eget sosiale instinkt da det ble vanskelig å bare se vennene sine på telefon og PC.

– Det har hjulpet på humøret til oss begge, sier Jorunn Langseth.

Uti vår hage: Her er Mila og Jorunn på piknik med Brooklyn og lillesøster Vivienne og mamma Danielle.

Uti vår hage: Her er Mila og Jorunn på piknik med Brooklyn og lillesøster Vivienne og mamma Danielle.

Ikke overbegeistret for Trump

Frisører, treningssentre, all organisert idrett, kulturliv, strender, turområde og mange parker er stengt.

– Men den parken vi har reist til noen ganger er åpen i uka, men ikke i helgene, forteller Jorunn.

– Dessverre er frisører og treningssentre ikke nevnt som aktuelle å åpne igjen med det første. Det er bare å forholde seg til de lovene og reglene som er satt.

Jorunn Langseth er ingen stor tilhenger av president Donald Trump, og hun gidder ikke høre på pressekonferansene hans.

– Han er mer opptatt av sjølskryt enn det amerikanske folk, og fokuserer ikke på faktisk informasjon. Når jeg er ute etter oppdateringer, så finner jeg informasjon gitt av Cuomo i New York, eller mer Los Angeles-relevant informasjon. Jeg håper på en ny president i 2021, sier Jorunn, som tross alt har det bare med familie og noen få utvalgte venner, ikke mange kilometerne fra Beverly Hills, Hollywood og Santa Monica.

Håp: Her drar et fly over hustaket med ei oppmuntrende melding.

Håp: Her drar et fly over hustaket med ei oppmuntrende melding.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken