VALDRES: Brynildsen forteller korona-situasjonen påvirker arbeidet i avisa på mange måter.

– Alle vi som jobber her er som alle andre sterkt personlig berørt. Vi er opptatt av hvordan det går med dem vi er glade i, med verden og Norge og Valdres.

Endringer i hverdagen

Etter et intervju med en person i karantene, fikk avisa spørsmål om det ikke betyr at journalistene er med på å spre potensiell smitte. Men nå møter avisa omtrent ikke kildene ansikt til ansikt lenger:

– Vi reiser mye mindre ut enn vanlig. Intervjuer foretas på telefon, og så ber vi folk om å ta bilder selv med mobilen og sende inn. Vi snakker med folk over alt i Valdres hver dag, folk som sitter i karantene hjemme, med folk som jobber i helsetjenesten og på skoler og kontorer og busser. Skulle vi møtt mange ansikt til ansikt ville staben vært en potensiell kilde til smitteoverføring av rang. Slik jobber vi ikke nå. Vi gjør som alle andre, vasker hender, hoster i albuen, tørker dørhåndtak og kaffemaskin med antibac og forsøker i det hele tatt å følge de helserådene som kommer.

Forbereder seg

Brynildsen forteller at alle i huset er pålagt å ta med seg pc hjem hver dag etter jobb.

– Vi er klare for å innføre hjemmekontor raskt om det kommer en akutt situasjon som krever det.

Han forteller at det også diskuteres å innføre hjemmekontor uansett på meget kort varsel. Også møtevirksomheten bærer preg av situasjonen:

– Vi unngår å sitte tett sammen på møter. I dag torsdag skal vi ha et utvidet møte i AMU der vi skal diskutere videre tiltak.

Innstilt på å dele informasjon

– Hvilken rolle føler du lokalavisen spiller i Valdres i denne ekstraordinære situasjonen?

– Jeg opplever lokalavisa som viktigere enn noen gang. Jeg opplever at kommuneoverlegene og rådmennene og befolkningen for øvrig i Valdres er veldig innstilt på å dele informasjon og erfaringer, og at lokalbefolkningen står sammen på en helt forbilledlig måte. Lokalavisa har en sterk posisjon som leverandør av informasjon folk i dalføret stoler på. Vi ser at det strømmer på med falske nyheter og konspirasjonsteorier og vissvass på sosiale medier. I dager som dette er det viktigere enn noen gang at journalister lokalbefolkningen kjenner snakker med de folkene i dalen alle kjenner og stoler på. Kommunelegene våre, politikerne våre, rådmennene våre, sykepleierne våre, lærerne våre.

Han forteller videre at annonseavdelingen nå stadig mottar avlysninger av annonser for kommende hendelser.

– Alle i huset berøres av at lokalsamfunnet og storsamfunnet er inne i en situasjon vi aldri har sett før, og ikke vet hvor tar oss.