Fengselets grønnsaksplanter på Fagernes lørdag

Anne Knutsen og Anders Nordrum ser fram til marked i Fagernes de neste lørdagene.

Anne Knutsen og Anders Nordrum ser fram til marked i Fagernes de neste lørdagene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

På lørdag stiller innsatte og ansatte opp på markedet i Fagernes med et variert utvalg grønnsaksplanter. For første gang også med noen som kommer igjen år etter år.

DEL

Fagernes: Årets stemorsblomster fra fengselet er forsvunnet som dugg for solen og har funnet sine hjem rundt i hele Valdres.

– Som vanlig har folk behandlet de selvbetjente utsalgsstedene på en forbilledlig måte, sier Anne Knutsen fra administrasjonen i fengselet.

– Nå flytter vi fokus. Fra nå av er det grønnsakplanter og kjøkkenhagen som står i sentrum når vi stiller på markedet både denne og de kommende lørdagene. Det er en merkbart økende interesse for å dyrke mer selv, og vi er glad om publikum kan møte oss på Fagernes disse lørdagene, for vi må nå prøve å unngå all småhandel direkte fra fengselet.

Flerårige grønnsaker

Nytt i år er at fengselet i tillegg til de tradisjonelle grønnsaksslagene som purre, stikkløk, kålvekster, tomat, agurk osv, tar med seg tre slag flerårige grønnsaker som de fleste har mer eller mindre tradisjon for å bruke.

– Gjennom våren har vi spadd opp og pottet gode røtter fra fengselets felt med gressløk, løpstikke og pepperrot - røtter som nå er klare for salg. Fordelen med disse og andre flerårige grønnsaker er at de har mye opplagsnæring i rota gjennom vinteren og dermed kommer raskt opp om våren og kan by på ferske egenproduserte hagesmaker fra snøen trekker seg tilbake.

Gressløk er for mange uunnværlig i eggerøre, løpstikke i kjøttsuppe og pepperrot til forskjellige fiskeretter. Ikke alle kjenner pepperrot, men kokken Tom Erik Skogheim har laget en puré som alle interesserte kan få smake på.

– Har du først smakt den, vil du aldri mer lure på hvorfor den heter pepperrot.

Poteter

Potetsorter som passer til valdreshager er ikke alltid like lett å finne. Mange har en sort som går godt i deres hage, uten for mye skurv og tørråte-problemer, andre sliter med å finne sorten som passer. På fengselet prøves det i år den helt nye norske sorten Nansen, en sort som har fått veldig gode skussmål. Man håper den vil gi en ny giv til de som fortsatt leter etter sorten med stor S.

– Det er fortsatt tidlig og vi kommer ikke til å la planter stå på markedsplassen gjennom uka foreløpig, men både denne og de nærmeste lørdagene er vi der både med planter og rådgivning forteller gartner Anders Nordrum, som gleder seg til å møte et stadig mer kjøkkenhage-interessert Valdrespublikum.

Artikkeltags