Leira: Egentlig så handler dette samarbeidet mellom NOF og fengselet om noe så enkelt som at fôring av småfugler kan være veldig bra både for fugler og mennesker. Småfuglene trenger litt ekstra på denne tiden og frem mot våren, og vi som har fuglebrett i hagen får mange positive opplevelser. Det er likevel viktig at vi er bevisst smittepresset som kan oppstå på fuglebrettet - det vet biologen mye om. Det er derfor de står sammen på torsdag ettermiddag ved ærlighetens marked, sier de to.

– Det handler om hva vi mater med, fornuftig konstruksjon, renhold og hvilke fugler som kommer på fuglebrettet. Og så er vi jo veldig stolt av hva våre innsatte lager da, sier Anne.

Hvem er de?

For det kvitrer og flakser i alle farger, men hva heter de egentlig alle sammen? Dette er en kunnskap vi så gjerne vil bringe frem til alle ivrige fugleentusiaster, sier Anne Knutsen.

– Men det er jo ikke vårt fag, det er derfor vi søker sammen med NOF. Vi vil jo at både folk og fugl skal få glede av fôringsplassene.

Øigarden oppfordrer folk til å ta bilder og film fra fuglebrettet, så kan han prøve å se hvilke arter de har.

– Sånt er både morsomt å kunne litt om og så er det av og til viktig for hvordan du fôrer, sier han.

Samtidig sørger han for å legge ut mye gratisinformasjon rundt standen til fengselet, slik at de som vil kan plukke med seg.

Tjære-brent nyskapning

I fjor presenterte vi en ny fôrautomat i stabburene fra fengselet, forteller Titus Overdevest fra arbeidsdriften i fengselet - noe som ble en kjempesuksess. Flittige innsatte brettet opp ermene og klarte bare så vidt å dekke etterspørselen. I år har de gjort enda et morsomt grep forteller han. Ved å først tjærebre, med ekte tretjære, la det tørke litt og så brenne over med gassbrenner, suger tjæren seg inn og overflaten får det solbrente preget som gamle tjærebredde tømmerbygninger har.

For alle fugleinteresserte

Dette gjør vi av pur glede, sier Knutsen, og det er ikke noen forventninger om salg. Ærlighetens marked er jo åpent så lenge senteret holder åpent og folk kjøper når de ser det passer dem best. Men det er alltid moro å møte publikum å få tilbakemeldinger på produktene våre innsatte lager. Vi gjør hele tiden små forbedringer fordi noen har et tips eller råd.

Fugletelling på nyåret

Litt ut på nyåret holder NOF fugletelling, da vil vi gjerne at så mange som mulig vil hjelpe oss med å fortelle hvilke arter og hvor mange det er som besøker fuglebrettene rundt i Valdres sier Øigarden.

– Dette er nyttig for oss og veldig moro for de som gjør det - og klarer mann å engasjere den yngre garde i tillegg, kan det bidra til store naturopplevelser rett utenfor vinduet. Vi har jo bare denne ene naturen - en natur neste generasjon skal overta ansvaret for - og da er det viktig at de blir glad i den, sier biologen.