Fengselets grønnsaksmarked på Landbruksdagen

Innhøsting: En fornøyd høstegjeng i kjøkkenhagen. Didrik, Frank og Anne Knutsen.

Innhøsting: En fornøyd høstegjeng i kjøkkenhagen. Didrik, Frank og Anne Knutsen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Egentlig hadde de tenkt å drøye oppstart til neste fredag, de ansatte og innsatte ved fengselet på Slidreøya - sommeren ble jo så tørr, og lenge så det ut til å henge litt etter - men nå er plutselig alt i rute, sier en fornøyd Anne Knutsen i administrasjonen. Dermed starter de like godt med Landbruksdagen på lørdag.

DEL

Slidreøya: Egentlig er varme et luksusproblem når man dyrker grønnsaker og samtidig har gode vanningsmuligheter - slik de har på fengselet. Men ifølge gartner Anders Nordrum ble spiringen faktisk en utfordring i det tørre, varme vårværet.

– Vi måtte rett og slett så alt av gulrøtter om igjen og mistet dermed nesten en måned. Men nå begynner selv gulrøttene å ta igjen den tapte måneden.

Samtidig fremhever han årets rødbeter som fantastiske og så håper han snart flere får øynene opp for grønnkål - det er en sunn og allsidig grønnsak.

Fengseldyrket hvitløk i flere varianter

Titus Overdevest sier at hvitløken ser fin ut i år, og flittige innsatte forbereder for tiden hundrevis av hvitløksfletter for markedet.

– Dette er jo en grønnsak vi før har gått tom for tidlig i sesongen, men i år håper vi virkelig å kunne tilby nok hvitløk til alle som ble skuffet i fjor.

Samtidig er det verdt å merke seg at hvitløk er mer enn løk. Av alle utenkelige ting er hvitløksblomst-pastaen som kjøkkensjef Tom Erik Skogheim står bak, blitt en nesten like ettertraktet vare som selve løken på de siste årenes marked. Den er et spennende tilbehør til middag eller under pålegget på skiva.

Landbruksdagen

På Landbruksdagen ved museet lørdag, skal de i år ha fokus på kortreist mat.

– Da passer det godt å ha høstens første marked akkurat nå, sier Anne Knutsen, som samtidig lover at fredagsmarkedene utenfor skobutikken er oppe og går hver fredag fra 24. august, frem til kjøkkenhagen ved fengselet er tom i begynnelsen av oktober.

– Også passer det ekstra fint inn siden Anders Nordrum skal holde foredrag om dyrking av grønnsaker i Valdres - da kan jo folk både hente litt inspirasjon til egen kjøkkenhage og samtidig handle og diskutere dyrking med både innsatte og ansatte. Blir det noe igjen etter dagen, settes det som vanlig ut på ærlighetens marked, avslutter Anne Knutsen, som fortsatt har samme klokketro på folks velvilje og ærlighet rundt selvbetjeningen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken