Fengslene streiker i dag

Slidreøya: Slidreøya er ute i streik i to timer i dag, mandag.

Slidreøya: Slidreøya er ute i streik i to timer i dag, mandag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Innsatte blir låst inne eller må klare seg selv når 4.400 fengselsansatte går til politisk streik. Likevel støtter norske innsatte den to timer lange streiken.

DEL

Norge: Mellom klokka 11 og 13 mandag legger fengselsansatte over hele landet ned arbeidet. De protesterer mot regjeringens forslag til statsbudsjett, hvor det blant annet foreslås å legge ned sju fengselsavdelinger i Sør-Norge, ifølge NRK. Ingen ansatte forlater arbeidsplassen, for å sikre at liv, helse og sikkerhet blir ivaretatt. Men flere steder låses innsatte inne, eller aktivitetstilbudet faller bort og de må klare seg selv.

Vestoppland fengsel avd Valdres, også betegnet som Slidreøya, er også deltakende i streiken. Avdelingsleder Lene Hansen forteller at de har fått nasjonale føringer på hvordan streiken skal gjennomføres.

– Det betyr at vi egentlig bare legger ned arbeidet i to timer. Vi har allikevel en beredskap på plass i tilfelle noe skulle skje, i tillegg til å besvare telefoner og sørge for en viss drift av fengselet. Det blir som en ekstra lang pause i dag.

Fordi Slidreøya er et fengsel med lavt sikkerhetsnivå kan ikke de innsatte låses inne på samme måte som fengslene med høyere sikkerhetsnivå.

Innsatte støtter streiken

Straffedes Organisasjon i Norge (SON) støtter streiken i kriminalomsorgen. Organisasjonen reagerer på det de kaller underbudsjettering.

– Vi har sett klart at fangene i fengslene har lidd under denne underbudsjetteringen, og vi har innsett at vi har felles interesser med de ansatte i fengslene, skriver SON i en pressemelding.

– SON vil derfor uttrykke sin fulle støtte til de fengselsansattes fagforeninger som går til politisk streik mot statsbudsjettet i to timer mandag 22. oktober med tittelen «Stopp nedleggelsene av fengsler – stopp effektiviseringskuttet».

Artikkeltags