VALDRES: Per Einar Jahr i Nord-Aurdal kommune forteller at han er spent på de neste tre ukene. Om det skulle komme smitte inn i Valdres som følge av julefeiringen, forventer han ikke tegn til dette før etter at høytiden er over. Han råder hytteturister og andre turister til å ta med seg det de trenger før de drar, slik at man begrenser kontakten med lokalbefolkningen til et minimum.

– Det begynner å øke på med folk her i dalen, og jeg har sett at det er flere i butikkene som ikke er lokalfolk og som ikke overholder smittevernreglene. Men hva skal man gjøre da - man kan ikke stå på torget og rope heller, humrer Jahr.

Skulle du kjenne på symptomer i og under jula, er teststasjonen på VLMS åpen hver dag for testing med unntak av julaften.

– Men smittevernteamet er i full beredskap konstant, forsikrer han.

Han presiserer videre at det ikke er den interkommunale legevakta som skal kontaktes - og benyttes - om det er mistanke om koronasmitte, og at legevakten er adskilt. Man skal forholde seg til den respektive kommunens koronatelefon, og teststasjonene.

Innførte anbefaling

I forrige uke var Arild Jacobsen, kommuneoverlege i Øystre Slidre, klar på at det ikke var behov for et påbud for munnbind. Men mandag kom kontrabeskjeden - og en anbefaling om munnbind ble innført for å sikre innbyggere, deltidsinnbyggere og gjester en trygg jule- og nyttårshelg. De minner om at munnbind ikke erstatter de andre viktige smitteverntiltakenene (avstand, håndsprit og å være hjemme om du er syk)

Rettelse: I den første versjonen av denne saken skrev vi at det var innført påbud. Dette stemmer ikke, det er en anbefaling.

Øystre Slidre, Etnedal, Vang, Vestre Slidre og Sør-Aurdal har teststasjonene åpne 2. juledag, de vanlige arbeidsdagene i romjula (28. til 30.) og 2. nyttårsdag.

Vestre Slidre har frarådet grendelagene å holde tradisjonelle juletrefester rundt om i grendene.

Her er en liten påminnelse om hva som gjelder av nasjonale tiltak. Med forbehold om at smittesituasjonen ikke endrer seg:

Dette er tiltakene for jula:

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.
  • Opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene kan du ha inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.
  • Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde 2 meter avstand til folk i risikogruppen.

Kilde: FHI