EIDSBUGARDEN: Som avisa meldte tidligere denne uken har to av personalet ved Fondsbu blitt lært opp i bruk av hurtigtester, nettopp med tanke på at en slik situasjon som dette kunne oppstå. Nå er alle prosedyrer plutselig helt nødvendige å ta i bruk.

Snøscootere

– Grindaheim Røde Kors hadde allerede en snøscooter med henger klar til å evakuere eventuelle smittede. Nå har Røde Kors fått på plass flere scootere. Vedkommende som er smittet er en del av et større reisefølge. Alle disse vil bli kjørt ut med scooter i dag. De skal først testes på legekontoret i Vang, deretter vil de bli transportert til sin hjemkommune, opplyser kommuneoverlege Marit Tuv i Vang kommune til avisa Valdres.

– Er hjemkommunen til alle disse kontaktet og i beredskap til å ta imot?

– Nei, så langt er jeg ikke kommet ennå. Men det vil bli gjort før noen sendes videre.

– Rundt 40 gjester vil fortsatt være igjen på fjellstua. Hvordan behandles disse nå?

– De har allerede vært sammen over dager inne på fjellstua. Vi må tenke på dem som en kohort. Nå er alle bedt om å være mest mulig på rommene sine, samtidig er det ikke mulig å sette dem i hver sine isolat, sier Marit Tuv.

– Alle vil bli testet i løpet av dagen. Først med hurtigtest, som vil gi en god indikasjon på hvorvidt vi har flere smittetilfeller. Også personalet og JVBs beltebilsjåfører vil bli testet. men også med den vanlige pcr-testen. Vi oppretter en teststasjon i garasjen til JVB rett utenfor fjellstua. Marit Helene Rogne og to fra Røde Kors er på vei inn i fjellet for å bemanne teststasjonen ved JVB. Heldigvis er det fint vær der i dag, vi kan være ute. Når alle tester er tatt vil testene bli fraktet til Lillehammer for analyse.

Lege på stedet

De lokale mannskapene får assistanse av en av gjestene som er lege, og som har tilbudt seg å bidra i testingen, forteller Marit Tuv.

Hun forteller at alle må bli på Fondsbu til situasjonen er avklart. Et vesentlig spørsmål som måtte avklares var om de samme 50 gjestene har vært der hele uken, eller om det er gjester som har vært inne i fjellet noen av dagene i vinterferien, og så har reist andre steder.

– Dette har vi nå fått avklart. Tre gjester har forlatt Fondsbu. De har gått videre ut i friluft. De er varslet om at det er smitte der de kommer fra.

– Nå må vi bare ta ting i tur og orden. Jeg er glad for at vi fikk på plass hurtigtester, og var i stand til å teste så raskt og deretter reagere, sier Marit Tuv. Hun sier situasjonen er krevende, men føler samtidig at den er oversiktlig og at hun har kontroll på det hun kan ha kontroll på. Hun berømmer roen til de ansatte ved Fondsbu. Solbjørg bidrar fantastisk til arbeidet med smittesporing, sier Marit Tuv.

Kommunen har ikke satt krisestab når vi snakker med Marit Tuv klokken 11.07 torsdag.

Vi avventer, og ser an omfanget først, sier hun.