Gå til sidens hovedinnhold

Smittevernoverlegen: – Har sluttet å håndhilse og tar en dag om gangen

Artikkelen er over 1 år gammel

De ansatte på VLMS og legevakten i Nord-Aurdal sluttet å håndhilse på hverandre og pasienter onsdag denne uken. Å vaske hendene med såpe og vann er en selvfølge. Bruk av sprit er et godt alternativ.

Nyhetene om Korona-viruset preger stadig mer av nyhetsbildet over hele verden. Torsdag morgen uttaler Helsedirektoratet at en av fire i Norge kan bli smittet. Helsedirektør Bjørn Guldvåg påpeker at det kan bli aktuelt å utsette andre behandlinger hvis det blir mange coronasmittede.

– I en slik situasjon så må all planlagt behandling, så å si all planlagt behandling, utsettes i helsetjenesten. Så vi må legge planer for hva som må gjøres hvis vi skal utsette den planlagte delen av helsetjenesten, sier Guldvog.

Forberedt lokalt

Virksomhetsleder Toril Naustdal og kommuneoverlege Per Einar Jahr tar imot avisa Valdres for å fortelle hvordan de foerbereder seg lokalt på de eventualiteter som står overfor oss.

– Som kommuneoverlege er jeg også smittevernoverlege. og det er klart vi har fulgt situasjonen og forberedt oss i mange uker nå, sier Jahr. At alvoret blir større for hver dag får sin fysiske manifestasjon i at vi ikke håndhilser når vi møtes.

– Det er fylkesberedskapssjefen som arrangerer skypemøte med samtlige kommuneoverleger og rådmenn i Innlandet hver andre uke. Det har vi hatt siste seks uker.

Bestilte utstyr tidlig

Jahr og Naustdal mener norske myndigheter og norske medier har vært fornuftige og gode i sin formidling av alt som skjer knyttet til coronaviruset. Vi vet ikke hva som kommer til å skje, vi må som samfunn forberede oss på mange eventualiteter. For eksempel har alle barnehager og skoler i Nord-Aurdal nå fått dispensere med antibac. Vi husker hvor stort fokus det var på hånd-hygiene under svineinfluensaen. Med god grunn. Nå er det minst like viktig. Og det er viktig å hoste og nyse i et papirhåndkle og kaste det umiddelbart. Har man ikke det skal man bruke albuekroken fremfor å å slenge basillene ut foran deg.

– Vi kan alle gjøre enkle ting, sier de to. Som forteller at kommunen har vært tidlig ute med å bestille det de forventer å trenge av spsialutstyr, så som munnbind, frakker, hansker, skoovertrekk og engangsbriller.

– Vi ser nå at det begynner å bli vanskelig å få tak i slikt utstyr, vi er glad vi har fått fylt opp lagrene våre, sier de to.

Valdres kan bli ekstra utsatt

På nasjonalt nivå diskuteres hvordan kommunene kan bli nødt til å hente inn ansatte fra andre etater til å bidra i helsearbeid, dersom pågangen blir stor, og helsearbeidere selv blir rammet av viruset.

– Vi tenker i tråd med dette her i Valdres også. Vi må være forberedt på å hjelpe hverandre på tvers av kommunegrenser i en krise, og kanske opprette en kriseledelse for hele dalføret. Vi er i en spesiell situasjon fordi vi har så mange hytter i Valdres. Det kan hende at mange vil tenke på hytta som tryggeste sted å være om vi får en epedemi i sentrale strøk. Vårt helseapparat er rigget for å kunne håndtere både lokalbefolkning og hyttebefolkning i ferier og helger, men ikke i en eventuell krisesituasjon som strekker seg over uker eller måneder, sier Jahr.

– Vi kan selvfølgelig ikke sette inn folk fra andre etater for å erstatte leger eller sykepleiere. Derimot til å kjøre ut mat og hjelpe mange av dem som får tjenester fra hjemmesykepleien, sier Jahr.

Viktigste er å beholde roen

de to er enige om at det viktigste nå er å følge med på nyhetene, og lytte til de faglige råd som blir gitt nasjonalt. For dem som har ansvar for beredskapen ute i kommunene er det viktig å være forberedt på alle eventualiteter. Og stole på evnen til improvisasjon i tillegg til å ha gode planer.

– I Valdres er vi gode på å hjelpe hverandre i kritiske situasjoner. Vi har svært så dyktige folk i nødetater, i helsevesenet og i frivillige organisasjoner. Vi skal klare å håndtere det meste. Og vi må alltid forberede oss på worst case. Det verste scenariet er at store deler av helse-Valdres rammes, slik at vi ikke har de nødvendige ressursene til å hjelpe befolkningen. Det er ikke sannsynlig, men vi må være forberedt, sier Jahr.

Ikke møt opp hos legen

Det kanskje viktigste signalet de to har ut til oss som bor i Valdres, er at de ikke ønsker oss inn på venterom hos lege eller legevakt i tiden fremover, om vi har symptomer som vi mener kan være coronavirus.

– Det er i institusjoner med syke folk fra før vi skal jobbe hardest for å unngå smitte. Vi er mest bekymret for dem som er svekket fra før. Om folk er bekymret for å være smittet, så ta en telefon til legekontor eller legevakt i kommunen der du bor. Vi vil for all del unngå at noen kommer hit med corona-symptomer før dette er avklart. Så langt finnes det ingen medisin mot corona, vi kan uansett ikke gjøre noe for personer med lette symptomer. Det er ikke lett å skille det fra influensa heller, noe som kommer inn for fullt nå. Det eneste vi egentlig har å gå ut fra, er om du har vært i et av de landene der corona allerede har brutt ut eller vært i nærkontakt med noen som kan ha vært utsatt for smitte.

– Situasjonen endrer seg fra dag til dag nå. Vi må bare følge med her i Valdres også. Og om mange reiser på hytta for å unngå smitte, så er det viktig at de tar samme hensyn her som det som kreves der de reiser fra. Og om de tror de er smittet, så må de være like forsiktige, sier Jahr.

Om du er syk slik at legehjelp er nødvendig vil du alltid få det, vi ber imidlertid om at du i størst mulig grad ringer og gjør avtale med fastlegekontoret eller legevakten

Må stole på egne krefter

Det finnes ingen nasjonal innsatsstryke som kan hjelpe enkeltkommuner ved behov i en eventuell krise.

– Det finnes ingen nasjonal nødknapp som jeg kan trykke på nei. Men vi har tett oppfølging fra Folkehelseinstituttet med sin ekspertise. For øvrig er det nært samarbeid med kommunens ledelse og fylkesberedkapsavdeling. Om vi skulle få større trykk enn andre vil det være mulig å få hjelp. Valdres er kjent for å ha et godt samarbeid over kommunegrensene som vi også vil kunne dra veksler på i tiden fremover.

Ta vaksine

– Å legge lokk på ting virker ikke. Korrekt informasjon er avgjørende. Som lokalsamfunn må vi ha beina på jorda og innse at vi kan møte en epedemi som blir mild for de fleste, sier Jahr. Han erkjenner at det er kompliserende at influensaen kommer nå og vil stige uke for uke. Heldigvis ser det ikke ut som et rekordår for infulensa. Vi har aldri hatt så mange som har vaksinert seg før.

– Det er ikke for sent. Influensavaksine hjelper ikke mot coronavirus. Men det hjelper oss veldig i forhold til å kunne eliminere. Og særlig er det viktig at alle helsepersonell vaksinerer seg, sier Jahr og Naustdal.

Kan måtte redusere

– Vi tenker eventualiteter. Det kan for eksempel bli nødvendig å redusere ordinært helsetilbud om vi rammes hardt av coronoavirus. Det vil kreve ressurser, og da kan vi bli nødt til å avvise pasienter som ønsker bistand til problemer som er mindre alvorlig. Også av hensyn til pasientene selv. Jo færre som eksponeres for mulig smitte på et legekontor, jo bedre. Allerede nå ber vi innstendig alle om å ringe før de oppsøker lege om de er usikre på symptomer.


Gir ikke reiseråd

Avisa spør om de synes folk fra Valdres bør droppe feriereiser fremover. De vil ikke gi andre reiseråd enn det nasjonale myndigheter gir. De mener norske helsemyndigheter har stor troverdighet og gir kloke råd.

På spørsmål om vi bør begynne å bruke ansiktsmaske i Fagernes, slik vi ser på bilder fra Kina og Italia, svarer de nesten i kor:

– Nei! Det har ingen hensikt. Selv ikke etter et eventuelt utbrudd. Om du ikke har tilgang på et lager av masker sliter du uansett. De er til engangs bruk og skal skiftes etter noen timer. og bruker du dem feil øker du smittefaren. du skal være proff for å vite hvordan du begrenser smittefaren. For de som jobber i helsevesenet er situasjonen en annen. For dem betyr ansiktsmaske mye for sikkerheten til både ansatte og pasienter.

–Ingen bør ha lyst til å være den føsrte med maske i Fagernes. Jeg håper folk er edruelige i det de gjør fremover. Det kan være fornuftig å følge råd om å ha utstyr i hjemmet til noen dager uten strøm eller vann. Men det er viktig å ikke miste hodet og begynne å hamstre eller tro du må isolere deg fullstendig.

– Vi skal fortsatt leve som normalt. Men vi skal følge de instrukser og råd vi får. Så kommer vi gjennom på en god måte, avslutter de to.

Kommentarer til denne saken