Hyllet hedøler under verdenspremiere

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kabita Gurung og Umesh Thapa har begge et nært forhold til Valdres. Under verdenspremieren på den nepalske kinofilmen der paret selv spiller hovedrollene i kjærlighetsdramaet som forteller deres historie, ble det rettet en takk til flere hedøler som har hjulpet dem på vegen. Deler av filmen er spilt inn i Valdres.

DEL

Oslo: Fra umulig kjærlighet på tvers av kaste og religion i Nepal har paret endt opp i Trondheim, hvor de i dag bor med sønnen Elias (14) – med Hedalen og Valdres folkehøgskule på Leira, hvor både Kabita og Umesh har vært elever, som viktige stoppesteder på vegen.

Stjerneglans

Blant kinoklare norsk-nepalesere sto mange valdriser spent og fulgte med da de to sammen med sønnen, som også har en liten rolle i filmen, ankom den røde løperen utenfor Vika kino i Oslo Kristi himmelfartsdag. Vijay Lama, som er kjent skuespiller i hjemlandet og attpåtil har en Hollywood-film, «Everest», på merittlisten, hadde sammen med regissør Milan Chams tatt turen helt fra Nepal for å være til stede under visningen av kinofilmen «Bobby», som har premiere i Nepal først til sommeren.

I Norge for første gang

– Jeg har jobbet med nepalsk film i 40–50 år, men er egentlig flykaptein, så jeg kjenner godt til Norge og nordlyset her oppe, sier Lama, som spiller Kabitas farsfigur i filmen og besøkte landet for første gang.

– Det er helt fantastisk her. Jeg har jobbet i Hollywood og vært på filmpremiere der, men ingenting slår dette, sier Lama. Han skryter også av Kabita og Umesh sine skuespillerprestasjoner. De to hadde ingen skuespillererfaring fra før av.

– Jeg ser på Kabita som min datter, Umesh som min svigersønn og Elias som mitt barnebarn nå, sier skuespilleren som har fått et tett forhold til den norsk-nepalske familien under innspillingsprosessen.

Vakre scener fra Valdres

Med Norge og Valdres som en viktig del av kjærlighetshistorien ble vakker valdresnatur å se i filmen med scener fra både Valdresflye, Hedalen og Beitostølen. Kinogjengerne fikk også se Kabita og Umesh i henholdsvis valdresbunad og lusekofte. Sistnevnte viste seg også fram som vedhogger og gårdsgutt. Publikum fikk også et lite glimt av Amund Grønhaug, som er en av gårdbrukerne som ga Umesh arbeid i sin tid og som dessuten hadde lånt bort gården til filminnspilling sist sommer.

– Jeg jobbet i nesten hele Hedalen i 1997, sa Umesh selv i innledningen før filmvisningen til humrende latter fra flere i salen. Han hadde selv sørget for norsk oversettelse på den nepalske filmen, slik at alle norske venner og inviterte skulle forstå handlingen.

Lokal begeistring

– Umesh er en gutt som virkelig har grepet alle de mulighetene han har fått, sier Kjersti Grytnes Jordet, som var blant hedølene som besøkte Umesh, som i dag jobber som prosjektleder i Siemens, i Nepal allerede som unggutt og seinere sørget for å skaffe ham arbeid i Hedalen.

– Dette var veldig bra. Vi var spente før vi skulle se filmen i dag, sier Reidar og Gunvor Heiene. Paret har fulgt Umesh i over tjue år etter at de først ble kjent med ham som tenåring i Katmandu da de var utsendinger for Den norske santalmisjon i Nepal på midten av 90-tallet. Umesh betegner dem som sine norske foreldre. Ekteparet Heiene, som hadde med sine tre voksne barn for å se filmen, ble brakt opp på scenen før premierevisningen, der de fikk overrakt både plakett og nepalske skjerf.

– Jeg ble rørt, jeg, konstaterer lærer ved Valdres folkehøgskole, Hanne Kamsvåg, etter endt filmvisning. På slutten av 90-tallet hadde hun både Kabita og Umesh som elever. Hun husker godt da Kabita mot slutten av skoleåret fødte sønnen Elias og har holdt kontakten også i ettertid. I likhet med blant andre tidligere rektor ved Valdres folkehøgskule, Bjørg Herberg Gloppen, var hun blant dem som hadde tatt turen til hovedstaden for å få med seg begivenheten.

Satte pris på oppmøtet

Kveldens hovedpersoner selv, Umesh og Kabita, var også tydelig rørt over all oppmerksomheten:

– Det er helt utrolig at så mange har tatt turen hit i dag. Det setter vi utrolig stor pris på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken