Klima- og miljøministeren åpner ny tursti til Fønhusgamma

Fredag 28. juni kl. 18 åpnes ny tursti til Fønhusgamma i Sør-Aurdal. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen vil stå for den formelle åpningen, etter at ordfører Kåre Helland har ønsket velkommen.

DEL

Sør-Aurdal: Mikkjel Fønhus bygde to gammer på Veståsen ved Hølera som han brukte som husvære under jakt og fiske og til å hente sanseinntrykk til sine bøker. Notisboka var alltid med i sekken. Begge gammene lå under Øyvasseterhøgda, et par timers gange fra Nissebakken. Byggeteknikken som Fønhus benyttet da gammene ble bygd hadde han lært av samene. Om kvelden likte Fønhus å sitte ved bålet utenfor gamma og beundre naturen. Det luktet myr, skog og steikt flesk. Den ene gamma er fortsatt intakt.

Ny sti

Det er merket en ny tursti til denne gamma som skal åpnes i forbindelse med denne turen. Selve åpningen er kl. 18.00 ved parkeringsplassen i Smørholet. NB! Mer om parkering nedenfor. Vi begynner å gå mot gamma etter at stien er offisielt åpnet. Arrangementet er i samarbeid med Fønhusforeningen og foregår under Fønhusdagene - https://www.mikkjelfonhus.no. Stien vil bli formelt åpnet av klima- og miljøminister Ola Elvestuen, etter at ordfører Kåre Helland har ønsket velkommen.

Naturskildringene i boka «Skogens eventyrer», som kom ut i 1929, kan knyttes til naturen i området hvor gamma er plassert. Her er handlinga lagt til Veståsen ved Hølera. Hovedpersonen i boka er sølvreven Jaampa. Det vil blir høgtlesing fra boka under turen. DNT Valdres vil lede turen. Ved gamma blir det et kulturelt innslag. Kanskje vil dere også møte en som har kledd seg ut som Mikkjel Fønhus? Det vil også bli gitt informasjon om Fønhusforeningen.

Hvordan ta seg dit:

Turen er på 2,8 km og starter fra parkeringsplassen ved Smørholet. I starten følger man veien inn til sætra i Smørholet. Så kommer man inn på Kongeveien og følger den til stien deler seg. Når stien deler seg så tar man til venstre inn på stien til hytta «Sjå Vidt». Når man har passert hytta fortsetter man på en sti og tar nedover mot gamma på tørrmark med to myrer på begge sider. Til slutt så krysser man over myra til der gamma befinner seg. Det er derfor lurt å ta med skotøy som tåler å krysse en myr.

Adkomst fra E16 via Lundebygde og Sameigevegen. Kjør ca. 8 km sørover fra Bagn. Ta til høgre opp Lundebygdvegen. Etter 2 km kommer du til en bom som koster 80 kr. Når du har passert bommen er du inne på Sameigevegen. Ca. 8 km etter bommen kommer du til et stort grustak på høyre side. Her vil det bli merket parkeringsplass. Fra denne parkeringsplassen kan du enten gå snaue 2 km på Smørholvegen inn til Smørholet hvor selve åpningen skal foregå, eller du kan sitte på med en skyttelbuss (minibuss) som blir satt opp. Møt opp på parkeringsplassen/grustaket i god tid. Arrangementet begynner presis kl. 18.00. Skyttelbussen er klar fra grustaket/parkeringsplassen ved 17 tiden. Deltakerne må beregne å gå ned igjen til grustaket etter at turen er over. (Det er også mulig å komme via Bagn Vestås til Sameigevegen og Smørholvegen. Her er det også bompasseringer).

Artikkeltags