Gå til sidens hovedinnhold

Verdens beste fjelløpere klare for Besseggløpet

Artikkelen er over 4 år gammel

Lørdag løper verdens beste fjelløpere, Kilian Jornet og samboer Emelie Forsberg, Besseggløpet som går fra Memurubu til Gjendesheim. 120 deltakere er påmeldt og det er fortsatt mulig å bli med.

– Vi har en stor økning i antall påmeldte fra i fjor til år. Det skyldes trolig at verdensstjernene deltar i løpet, noe vi er veldig glad for, sier løpsleder Tor Erik Moen.

14 kilometer, tusen høgdemeter og flott utsikt venter deltakerne på Besseggløpet. Svenske Emelie Forsberg lot seg imponere av løpet da hun deltok for fem år siden.

- Vakkert løp

– Besseggløpet er ett av de vakreste løpene jeg har løpt noen gang, og det har virkelig alt det skyrunning står for: en logisk trasé, teknisk utforløping og vakker utsikt. I 2011 hadde jeg mulighet til å delta sjøl, noe jeg syns var veldig moro, sjøl om jeg sprang feil på toppen. Jeg kom på andre plass den gangen, og nå vil jeg gjerne komme tilbake og løpe riktig rute, forteller Emelie Forsberg til avisa Valdres.

Både blant fjelløpere og topptur-entusiaster har Forsberg stor respekt. Den svenske «fjellgeita» troner verdensrankinga i disiplinene sky- og ultraløping, sammen med kjæresten og fjelløperen Kilian Jornet, som i fjor ble kåret til verdens beste Ultraløper av Trail runner magazine, etter seier i blant annet Mount Marathon Race, Alaska og Hardrock Hundred Mile Endurance Run, Colorado.

Nå har spanjolen og svensken flytta fra alpene til Norge, for å være nærmere urørt natur.

– De norske fjellene er perfekte og svært gode for løping. Fjellene er urørte og mye villere enn i alpene. Du trenger bare å gå rett fra husene, så er du alene i villmarka uten fly, helikopter og motorveger. Områdene er mye større enn jeg hadde trodd og terrenget er teknisk krevende, sier Jornet til DN.

Se video av Jornets prosjekt "Summit of my life".


Ny rekord i år?

Forsberg tror at flere løpere vil få øynene opp for Besseggløpet de kommende årene:

– Miljøet og interessen for skyrunning vokser stadig, spesielt i Norge, hvor det finnes så mange flotte fjell. Mange vil springe opp og ned topper, sier Forsberg.

Hun skal selv løpe i mosjonsklassa på lørdag, da hun er i opptrening etter et skadeavbrekk, mens Kilian Jornet er den soleklare favoritten i konkurranseklassa.

Løyperekorden er det Tomas Bekeret som satt i 2014 på tiden 1.15.40. Da slo han en 51 år gammel rekord, som Reidar Andreassen hadde hatt siden 1963, med ett minutt og åtte sekunder.

– Det blir spennende å se om det blir satt ny løyperekord av Jornet i år, sier Moen, som forteller at det kommer deltakere fra nærmere ti land for å delta. Men lokalt er ikke deltakelsen like stor.

– På 60-tallet var dette et populært løp lokalt, med mange gode, lokale løpeprestasjoner. Men nå viser påmeldingslista at det i all hovedsak er folk utenbys fra som deltar. Jeg håper på enda større lokal deltakelse i framtida, sier løpslederen, som selv har vært ute med joggeskoa og testet traseen.

– Forholdene er fine og værmeldinga ser bra ut, sier han.

Kommentarer til denne saken