123 løp over Besseggen

Tilbake: Den svenske «fjellgeita og løpestjerna Emelie Forsberg gjorde comeback på Besseggløpet, etter et lengre skadeavbrekk. Foto: Fjell- og stiløping

Tilbake: Den svenske «fjellgeita og løpestjerna Emelie Forsberg gjorde comeback på Besseggløpet, etter et lengre skadeavbrekk. Foto: Fjell- og stiløping

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Et kort, morsomt og teknisk løp i fantastiske omgivelser. Slik oppsummerte Killian Jornet, verdens beste fjelløper, seiersløpet over Besseggen lørdag. Det var også mange gode lokale prestasjoner, selv om det ikke ble noen ny rekord i år.

DEL

Gjendesheim: Det 14 kilometer tøffe Besseggløpet trakk mange løpere i år. I alt 123 fullførte, fordelt på mosjon- og konkurranseklassa.

Kilian vant, ikke uventet

Raskest av dem alle var ikke uventet Kilian Jornet, som vant på tiden 1.17.54.

– Det var flott å løpe blant isbreer, tinder og fjellvann. Løypa over Besseggen er kort og morsom, med mye teknisk løping nedover, sa vinneren da han krysset målstreken som førstemann, etter tilnærmet perfekte forhold over fjellet. Tida var likevel ikke rask nok til å slå den gamle rekorden fra 2014 på tiden 1.15.40. Men Jornet har ikke først og fremst fokus på å løpe fort og kort nå. Han trener for å sette ny fartsrekord på verdens høgeste fjell, Mount Everest, i august. Så langt har han satt rekord på å løpe opp og ned Mont Blanc, Matterhorn, Denali, og Aconcagua.

– Jeg har ikke så stort fokus på konkurranser i år, mye av tiden går til å forberede seg mot Everest, forteller Jornet, som blant annet hadde en treningstur på 23 timer og 80 kilometer over sju topper i Romsdalsfjell noen dager før Besseggløpet.

Raske, lokale løpere

Det gikk også unna for Thorbjørn Thorsen Ludvigsen fra Bergen, som kom inn bare drøye minuttet bak Jornet.

– Jeg er godt fornøyd med å henge såpass bra på Kilian. Det gikk greit oppover, men nedover har jeg ikke sjans til å løpe like fort, sa Ludvigsen etter målgang.

Det var kvinnene som sto for de beste lokale prestasjonene. Anita Håkenstad Evertsen løp inn på en tredjeplass, 12 minutter bak vinneren Tuva Staver, på tiden 1.37.11. Mari Robøle Lien kom på en sterk fjerdeplass på tida 1.51.47, etterfulgt av Anja Håkenstad Evertsen på 1.56.28. Mona Strande løp inn til en 6. plass på tiden 1.58.46, noen sekunder foran løpestjerna Emelie Forsberg.

Vil tilbake til Besseggen

Den svenske «fjellgeita» troner verdensrankinga i disiplinene sky- og ultraløping, men er nå i opptrening etter et lengre skadeavbrekk.

– Jeg er veldig glad for å løpe igjen. Det var en fantastisk løpsatmosfære og et flott arrangement. Jeg løp oppover og tok det veldig rolig nedover og på de tekniske partiene. Jeg nyter å kunne delta i løp igjen, selv om jeg ikke er helt restituert og i form enda, sier Forsberg, som gjerne vil tilbake til Besseggløpet, sammen med kjæresten Kilian Jornet.

Løpsleder Tor Erik Moen er fornøyd med arrangementet. Mange blide og positive deltakere tyder på at løpet var vellykka.

– Det var en fin dag i fjellet og et vellykket arrangement. Det er kjekt å se at antall deltakere øker, sier Moen, som også takker de frivillige som stilte opp.

Se alle resultatene på bessegglopet.no. Se bildeserie av de fleste deltakerne på Fjell- og stiløping

Artikkeltags