Gir gass på Strandefjorden

Artikkelen er over 4 år gammel

Lørdag avsluttes andre NM-runde i jetski på Strandefjorden etter ei uke der vannsprut, motordur og bensinlukt har vært del av hverdagen på Leirasanden.

DEL

NM-runden blir imidlertid nærmest som et klubbmesterskap å regne da brorparten av deltakerne kommer fra samme moderklubb, Hjellestad Jet Ski Klubb, som holder til utafor Bergen.

– Da vi ble invitert hit til Leirasanden for første gang for 15 år siden av Norbert Kühn, som drev her den gang, var flere klubber involvert, men det er vi som har det største og mest aktive miljøet, som har fortsatt å komme tilbake, forteller formann Jørn Liseth.

120 kilometer i timen

Det finnes imidlertid noen hederlige unntak; tre trøndere, en hortenser og et par svensker har i år tatt turen til Leira for å vise fram kraftigere skyts på vannoverflaten, nemlig runabout-vannskutere.

– Vi forsøker å holde motet oppe, så ikke vestlendingene tar helt over, humrer Christian Hammernes fra Trondheim. Vannskuteren han har med, har en toppfart på 120 kilometer i timen. I motsetning til de mindre og lettere jetski-vannskuterne, der føreren kjører farkosten stående, styrer man disse vannskuterne sittende.

– Dette er en fartsfylt familiesport med et veldig godt miljø, mener trønderen.

Verdenselite

Unge deltakere under 16 år er i overvekt på Leira denne uka, men også verdenseliten er representert. Stian Schjetlein fra Fana har vunnet VM to ganger, samt EM, i standardklassa på seniornivå, i tillegg til slalåmdistansen i toppklassa. 24-åringen, som også er trener for Team Norway Aquabike, satser profesjonelt på sporten.

– Det er mitt 11. år på Leira. Faktisk var det her jeg kjørte mitt første race og vant min første pokal, forteller Schjetlein. Årets hovedfokus er den femdelte verdenscupen der han etter to race, ligger på andreplass. De tre siste racene skal gjennomføres i Kina og Dubai i høst og vinter.

Også Ulrik Berntsen (18) fra Hjellestad har en VM-tittel i standardklassa for seniorer fra i fjor. I likhet med Schjetlein har han mange gode sommerminner fra Valdres.

– Jeg har alltid elska å være på Leira. De siste seks åra har jeg kjørt jetski sjøl, men også før den tid fulgte jeg med på faren min fra sidelinja her hver sommer, forteller Berntsen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken