838 ryttere deltok i rekordåret 2018 - hva med 2019?

Mange skilt: Et hundretalls skilt skal opp for å merke løypetraseene i Valdresrittet, og rittleder Frank Wøien Mo startet allerede onsdag formiddag med dette arbeidet.

Mange skilt: Et hundretalls skilt skal opp for å merke løypetraseene i Valdresrittet, og rittleder Frank Wøien Mo startet allerede onsdag formiddag med dette arbeidet.

Frank Wøien Mo har tenkt valdresritt i ukesvis, for ikke å si månedsvis. Med gode værutsikter og magisk natur bør også du vurdere startnummer på sykkelen kommende lørdag.

DEL

Vaset: – Nå bikker vi 400 forhåndspåmeldte, og det er noe bak rekordåret i fjor, da 838 syklister i alle aldre deltok – mot alle odds. De siste to, tre årene har nemlig antall deltakere i andre ritt rast, mens vi klarer å øke. Det ser vi på som et kvalitetsstempel, både arrangementsmessig og opplevelsesmessig, sier Wøien Mo.

Gull, sølv og bronse: Medaljene henger klare til lørdagens sykkelfest på Vaset og i stølslagene nordvestover i Vestre Slidre.

Gull, sølv og bronse: Medaljene henger klare til lørdagens sykkelfest på Vaset og i stølslagene nordvestover i Vestre Slidre.

Gode kort på hånda

For rittleder Frank har gode kort på hånda foran lørdagens terrengritt, som starter på skistadion på Vaset og har fem ulike løypetraseer. Den lengste løypa på 53 kilometer er et magisk skue, og naturopplevelsene står i kø. Om man også må sykle i kø er svaret nei. Her deltar syklister på alle nivå, fra flere av Norges beste terrengsyklister til mosjonisten på 80, som ringer Frank for å spørre om han tror rittet kan være noe for en habil syklist født i slutten av 1930-årene.

– Dette rittet er for alle, og jeg håper at også lokalbefolkningen ser gleden av å delta på dette. Hovedtyngden av deltakere kommer fra Oslo, Buskerud og Akershus, med Oppland på en fjerdeplass – så langt. Klarer vi å mobilisere, kan det bli et bra deltakerantall også i år, sier Frank, som er med og arrangerer Valdresrittet for 14 gang.

38 deltakere første gang

– Første året var det 38 startende, så man kan godt si at rittet har vokst, sier Frank og smiler. Det var Per Ivar Søndrol som hadde ideen, og etter hvert fikk han hjelp av Øyvind Holden, som i starten lagde ei løype som gikk mye på grusveger. Etter hvert har det blitt mer og mer stisykling, og i dag består den lengste traseen av 32 kilometer grusveg og 21 kilometer på sti. Blant annet får både de som sykler 11, 22 og 53 kilometer den samme avslutningen, fire, fem kilometer på sti inn mot mål på Vaset skistadion.

– Også barneløypa på 3,7 kilometer har den samme inngangen inn mot mål. Det er bare 0-6-åringene som ikke får prøve seg der, men de sykler til gjengjeld ei sløyfe på 400 meter inne på stadionområdet, forteller Frank Wøien Mo.

Seedingsritt

Nå har Valdresrittet vært seedingsritt for Birkebeinerrittet og Grenserittet i snart ti år. Det betyr status også blant de ypperste terrengsyklistene i Norge.

– Men det er mange andre grunner til at vi holder koken fremdeles. Landskapet det sykles i har naturligvis mye å si. Vi har også fått høre at vi gjør et bra arrangement fra gang til gang, og at rittet flyter bra. Vi har dyktige folk i alle organisasjonsledd, og ting er på stell. Det er godt innarbeida rutiner, og vi har funnet en god struktur på arrangementet. Vi skal møte alle deltakerne med godt humør. Jeg har tro på at et smil, en klapp på skulderen og et ønske om lykke til på turen bidrar til at folk kommer tilbake år etter år, sier Frank Wøien Mo. I underkant av 100 funksjonærer trår til i dagene før rittdagen. På lørdag er det noen færre. Det er sykkelgruppa i Vestre Slidre idrettslag som står som teknisk arrangør, men hele idrettslaget bidrar.

Medaljer og ost

Inne på kontoret henger medaljene klare, og snart kommer også 75 oster fra Valdresmeieriet Wangensten på Fosheim i Røn.

– Alle medaljevinnerne får med seg en ost fra Valdres heim i gave. I tillegg har vi matstasjoner rundt i løypa, og hovedsponsoren vår, Valdres Sparebank, drifter sjøl matstasjonen på Knippeset, cirka ti kilometer før målgang, forklarer Wøien Mo.

Torsdag og fredag blir det rigging av stadionområdet, mens Frank allerede onsdag var i gang med å merke de ulike løypetraseene. Sekretariatet er åpent både fredag og lørdag, helt fram til start, for dem som ikke har meldt seg på via nettsiden. Første start er eliteklassen, som starter klokka 11.00 lørdag formiddag.

Mer informasjon om Valdresrittet finner du her.

Artikkeltags