Ja: Staut er stautere enn noen gang

Staut lærer: Ørnulf fotografert under en åpen dag på Valdres videregående i fjor høst der han hjelper unge talenter med låtskriving og fremførelse.

Staut lærer: Ørnulf fotografert under en åpen dag på Valdres videregående i fjor høst der han hjelper unge talenter med låtskriving og fremførelse.

Artikkelen er over 3 år gammel

Opplever en virak rundt deres nye plate de aldri har vært i nærheten av før.

DEL

-Nå skjer det så mye at nå mister vi snart oversikten, sier en overveldet Ørnulf Juvkam Djuve til avisa Valdres. Vi får tak i ham fredag, mellom to skoletimer. Han er overveldet av den positive mottakelsen deres siste utgivelse "Ja" har fått. Men er ikke mer satt ut enn at han er på jobb som vanlig.

- Vi opplever nå interesse rundt oss i alle kanaler, på alle plattformer det er mulig å være på.  Gaute(Lein Ausrød) var på Nitimen i går. Det gikk veldig bra. Det er jo det største du kan være på i radio.  Og vi har fått en serie knallgode anmeldelser i aviser rundt om. Den største og flotteste var i Aftenposten.

-Anmelderden der mente dere har vendt tilbake til røttene og tjent på det. Er du enig?

- Ja, jeg er delvis enig, vi har alltid hatt folkemusikken i bunn. Om ikke alltid like tydelig, så er den der. Nå har vi nok dyrket de sidene av oss enda litt mer. Men samtidig så strekker vi oss litt i begge retninger, både mot folkemusikk og mot pop.

Allsidig band

-Vi er ikke noen homogen gruppe som kun tenker i en retning, tvert imot er vi en veldig mikset gjeng.

-Hvem påvirker retningen deres mest?

- Alle har meninger, men jeg har jo en stor rolle i og med at jeg skriver de alle fleste låtene og tekstene. Og er aktiv i studio. På denne utgivelsen har Alf Magne Hillestad produsert, han har tidligere spilt trommer i bandet, kjenner oss alle veldig godt, og har vært ganske demokratisk. Han har virkelig tatt i bruk det du kan kalle verktøyene i bandet. Vi har mange meninger og mye erfaring alle sammen, innen alt fra jazz til folk og vise og gammeldans og rock.  I studio har det vært mye riving og sliting og krangling, det er faktisk ganske ubehagelig å lage plate til tider, mange føler mye. Og noen kameler skal tygges.  Jeg opplever at vi har tatt et langt steg med denne plata. Og at vi aldri har vært så fornøyd med så mye på et produkt samtidig, sier Ørnulf.

Ikke mer "Sjå sole"

Ørnulf tror ikke det er tilfeldig at bandet opplever så mye og så stor fremgang på en gang.

-Det er mye som klaffer  samtidig. Jeg tror jeg har vært bra på hugget når det gjelder å skrive låter. Gaute og hans formidling har tatt nye steg. Vi har plassert Asle med  fela mer sentralt og  tydeliggjør dermed folkemusikk-preget. Vi har turt  både å se i bakspeil og fremover. Jeg tror det er der styrken ligger i dette albumet. Vi skal ikke fortsette å lage mer "Sjå sole", det er ikke aktuelt, vi må videre. Det må være utvikling.

Tar ikke av

-Sier du opp som lærer og satser for fullt på musikken nå?

-Det vil ikke kle meg. Å være lærer er min trygge jobb. Ingen vet hva som kan komme til å skje, men jeg tenker på meg selv like mye som en stødig lærer som en musiker. Når det er sagt er det klart at det gjør noe med en når musikken du legger så mye sjel i treffer folk. En får en større tro på det en driver med. Og økt selvtillit bidrar til å gjøre ting bedre, slike tilbakemeldinger gir en trygget.

Sentrum Scene til lørdag

Ørnulf kjenner det bruser i blodet foran helgens store begivenhet. Den som vil markere et virkelig høydepunkt i karrieren for gutta som har reist landet rundt og spilt på store og små scener. Lørdag inntar de Sentrum Scene i Oslo for å holde releasekonsert. Der er det plass til 1800 mennesker. De fikk beskjed om at de burde være fornøyd om de klarte å trekke 900 mennesker. Det tallet er passert forlengst. Nå vet de at dette kommer til å bli en skikkelig fest.

-Vi har jobbet  planlmessig for å komme dit vi er i dag. Vi har utviklet våre kompletterende ferdigheter innad  i bandet. Og ikke minst alt rundt. Det er så mye som skal klaffe på scenee, med mangagement, plateselskap og promo. Nå har vi utrolig flinke folk rundt oss i alle ledd, vi kjenner hverandre og stoler på hverandre og løfter hverandre fremover.

-Er du overrasket over at dere trekker så mange folk i Oslo der det skjer så mye hele tiden og folk kan velge og vrake?

 Noen tror at vi bare er store i Valdres. Det stemmer ikke helt. Vi er jo mye rundt, snart skal vi ut på turné til en rekke byer. Det gjør vi fordi vi ser at vi er like populære i byene som i bygdene rundt om. Vi ser at vi streames mest i de store byene, sier Ørnulf.

-Hva er morsomst med å være i Staut om dagen?

At det er så mye røre og oppmerksomhet. At vi får gode tilbakemeldinger på noe vi har brukt fryktelig mye tid på.Jeg liker det pedagoiske budskapet setningen" Ting kommer ikke av seg selv".

-Hva er suksessoppskriften?

Kanskje at vi ikke måler oss mot andre band. Vi kan bare måle oss opp mot oss selv. Vi har aldri prøvd å ligne på noen, men bruker det vi har tilgjengelig i bandet. Jeg opplever at vi driver med musikk på en ærlig måte.

Valdres elsker å konkurrere med Hallingdal?

-Prøver du å lokke meg utpå nå? Staut er Staut, Hellbillies er Hellbillies. Pr dags dato er de et større band enn oss.

-Blir "Ja" stående som et høydepunkt i karrieren?

Hittil er den det, uten tvil. Men jeg tror ikke denne skal stå igjen som den beste plata fra Staut. Vi har mye mer å gå på. Vi vet hva vi har av ressurser i bandet, vi har på ingen måte opplevelsen av å ha nådd taket. Ikke for å være oppessen, men det er et tankesett vi har i Staut, det at vi vil utvikle oss, ta nye steg, bli bedre. Vi la ut på turné til kulturhus for å bli bedre på formidling. Og det fungerte. Det finnes ikke bedre øving for et band enn å spille mange konserter. Vi er fortsatt underveis. Vi har ikke holdt vår beste konsert, ikke gitt ut vår beste plate.

Artikkeltags