VANG: Utfallet gjaldt store deler av Vang kommune og ramma Telenor-kunder. Telias dekning i Vang kommune var det ikke feil på.

– Vi er ikke kjent med årsaka eller har blitt varsla om at det skulle være noe utfall fra Telenor i forkant, sa kommunalsjef for helse og omsorg i Vang, Guro Råheim Kvam, til avisa fredag formiddag.

Hun påpekte da at mobilnettet fungerte i deler av kommunen, men at de ikke hadde oversikt over omfanget utover det Telenors dekningskart viste.

Les Telenors kommentar lenger ned i saka.

Statelittelefon og nødnett

– Det vi har gjort, er at vi har kobla oss opp på satelittelefon på kommunehuset og Vangsheimen, Grindaheim Røde Kors er operative på nødnett hvis det skulle skje noe og vi har behov for dem. Også legekontoret er på nødnett, kunne helse- og omsorgssjefen i Vang videre fortelle.

– Når det gjelder sjukeheimen og heimetjenesten, kjører vi ekstra tilsyn hvis det er behov for det blant annet med tanke på de som har trygghetsalarm. Trygghetsalarmene har samtidig dobbelt SIM-kort fra både Telenor og Telia. Siden det kun er Telenor sitt mobilnett som er nede, og ikke Telia sitt, skal de fortsatt være operative slik sett, forklarte Råheim Kvam.

Ti av tolv basestasjoner ute

– Det jeg kan bekrefte, er at det dreier seg om et ganske stort utfall der store deler av Vang fra E16 ved Ryfoss, vestover langs kommunegrensa ved Filefjell og rundt Tyin der det meste av vår mobildekning er borte, opplyste informasjonssjef i Telenor, Magnus Line, til avisa fredag formiddag.

Han fortalte videre at ti av Telenors tolv basestasjoner i området hadde falt ut. Hvor stor andel av mobilkundene i Vang Telenor har, eller hvor mange abonnenter det dreier seg om, kunne han ikke svare på.

Feil på ny fiber

Informasjonssjefen kunne fortelle at det ble jobba på spreng med å få mobildekninga tilbake i området. Årsaka til utfallet var feil som oppsto under pålagt omlegging i forbindelse utbedringa av E16.

– Vegutbygginga krever at vi legger om telekom-infrastruktur. Omtrent ved midnatt natt til fredag ble det oppdaga feil på den nye fiberen som skulle ut. Vi har siden jobba med å få tilbakeført dekningen. Teamet som var der gjennom natta, ble avløst av et nytt team i morgentimene, og vi jobber fortsatt utrettelig med å løse feilen. Dessverre kan jeg ikke gi noe tidspunkt, men vi håper å få løst dette så raskt vi kan, sa informasjonssjefen til avisa fredag formiddag.

Halvannen time seinere kunne han opplyse om at all mobiltrafikk skulle være tilbake som normalt i Vang. Teknikere hadde da skjøta fiberen.