– I dag våknet vi til krig i Europa. Vi har lenge fryktet at Russland vil gå til et massivt militært angrep på Ukraina. Det skjer nå, sier Jonas Gahr Støre.

Sivile søker til bomberom, og folk hamstrer mat og bensin, eller legger på flukt, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Det vi ser, er sterke bilder. Vi må være forberedt på at vi vil se ødeleggelse, lidelse og nød på vårt kontinent i vår tid, sa Støre og la til:

– Det er et angrep på det frie og demokratiske Europa.

Slutter seg til sanksjonene

Norge vil slutte seg til de nye sanksjonene mot Russland som EU planlegger, opplyser statsministeren.

– Russland har påtatt seg enormt ansvar ved å gå til militært angrep på et naboland i Europa. Det er klart det får konsekvenser for Russlands forhold til alle land, sa Støre på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Støre påpekte at både Norge og Russland har et ansvar for å ivareta naboforholdet sitt, men understrekte at Norge vil komme med tydelige markeringer overfor Russland.

– Norge vil slutte seg sanksjonene som nå diskuteres med europeiske partnere som en reaksjon, sa Støre.

EUs medlemsland skal diskutere ytterligere sanksjoner mot Russland på et hastemøte torsdag, som følge av angrepet på Ukraina.

Stats- og regjeringssjefene i EU sier de vil innføre sanksjoner som får massive og alvorlige konsekvenser for Russland.

– Vi fordømmer på det sterkeste Russlands militære aggresjon mot Ukraina. Gjennom uprovoserte og uberettigede militære handlinger bryter Russland folkeretten og undergraver europeisk og global sikkerhet og stabilitet, skriver medlemmene av Det europeiske råd i en felles uttalelse torsdag.

Iverksatt tiltak

Den norske forsvarssjefen har iverksatt planlagte tiltak for å styrke Forsvarets årvåkenhet og beredskap, forteller statsministeren.

– I tråd med Natos rutiner, som er godt innarbeidet, har forsvarssjefen iverksatt planlagte tiltak, for å styrke forsvarets årvåkenhet og beredskap. Dette er det gode planer for, sa Støre.

Han sa også at Nato har iverksatt tiltak for å beskytte medlemsland.

– Det gjelder de som trenger alliert støtte for å ivareta sin sikkerhet. Norge deltar fortløpende i vurderingen av dette, sa Støre.

– Dette er gjort, og la meg understreke dette, for å sikre medlemslandene og er utelukkende defensive, godt planlagte tiltak i Nato, understreket han.