NORD-AURDAL: – Det er en merkedag for oss. Fra da har alt blitt mye lettere, smiler Anna Karoline Ness (34).

Sammen med mannen Erik Fodnes (40) tok hun over stølsysteriet etter foreldra til Erik i 2015. Anny Opedal Fodnes og Geir Harald Fodnes hadde bygget opp merkevaren Strandmo stølsysteri – det lille ysteriet Breiset som bare produserer ost og melkeprodukter om sommeren.

Ta vare på tradisjonene

– Da vi tok over ville vi ta vare på den gode tradisjonen her oppe. Mjølka vi får her om sommeren er uten tvil bedre enn den mjølka vi på tradisjonelt vis leverer til Tine om vinteren, sier Anna Karoline.

Kyrne går ute hele døgnet og spiser graset på fjellbeitet. Der får de i seg urter og gras som ikke vokser nede i Lobygda.

– Smaken av mjølka blir bedre her oppe. Smøret blir gulere og mykere. Det er denne mjølka som gir den kvaliteten på produktene vi produserer her oppe, sier Anna Karoline.

Kyrne er innom mjølkebåsen to ganger i døgnet. Ellers går de ute på beitet. De blir fraktet opp til Breiset rundt 15. juni, og drar ned igjen 10. september.

Aktive støler

Nå er det bare to aktive støler igjen på stølslaget på Breiset. En gang var det 28 støler her. Selv har Anna Karoline og Erik 20 mjølkekyr, 10 kviger og 11 kalver.

– Vi har også utsalg av våre produkter her. Vi har åpen butikk eller utsalg hver ettermiddag, unntatt søndag. Det er mange som finner veien opp hit. De kjører de ni kilometerne fra Lobygda for å komme opp hit. Det setter vi pris på. Det er alltid moro å slå av en prat med kundene våre, sier hun.

Strandmo stølsysteri har mange tradisjonelle produkter som de selger. Stølssmør, stølsrømme. Brim (en lokal variant av brunost, journ.anm), pultost av stølsmjølk og kvit kyrost. Den kvite kyrosten kan en få som lagret – både med ett års og tre års lagring.

– Vi har også vår egen kurv i to varianter. Den ene med storfekjøtt og den andre med kjøtt av både storfe og sau. Vi har også små glass med syltetøy og gele, sier Anna Karoline.

Det driftige ekteparet driver også med vedproduksjon.

– Det tok helt av under den kalde vinteren i fjor. Vedlageret vårt ble tomt. Vi har fylt det opp igjen og er nå i full gang med å kjøre ut ved til alle våre kunder, sier hun.

Sommeren er en hektisk tid på Strandmo.

– Moren til Erik, Anny, jobber her fire dager i uka og er helt essensiell for å få dagene til å gå opp. Anny er så kunnskapsrik, løsningsorientert og alltid i godt humør. Vi er et veldig godt team. Vi har også to fantastiske ungdommer som hjelper oss, forteller Anna Karoline.

Sofie Bolstadbråten (16) i ysteriet og Markus Lihagen (17),tar gjerne både fjøsstell og traktorkjøring. Begge to er lette å spørre, pliktoppfyllende og ser hva som skal gjøres. Erik jobber også mye på garden nede i Lobygda, da vinterforet må i hus.

Lite ferie

– Vi har ikke mye sommerferie. I år bevilget vi oss to dager i Telemark. Det er alt. For to år siden dro vi på en seksukers tur til New Zealand om vinteren. Det var på den tiden kyrne ikke mjølka og det var lettere for andre å stelle dem. Da tok vi oss ferie for mange år framover, ler Anna Karoline.

Produktene til stølysteriet blir solgt fortrinnsvis i egen butikk. De finnes også på Joker i Tisleidalen som er deres beste kunde, på Noraker gård, på Moahaugen gard i Heggenes og på det nye landhandleriet på Fagernes.

– Vi drar også på en del festivaler der vi selger varene våre. Vi mener selv at vi har unike produkter som bare kan produseres om sommeren, sier Anna Karoline.

Godt miljø blant lokalmatprodusentene

Nettverket til lokalmatprodusentene er godt. De samarbeider samtidig som de konkurrerer om å ha de beste produktene.

– Vi deler på hemmelighetene våre. Vi deler erfaringer og vi har et utrolig godt samarbeid. En kan ikke bare stå alene når en driver småskalaproduksjon.

Tradisjonskunnskapen er viktig å ta vare på, mener Anna Karoline.

Lettere med strøm

– Det å være lokalmatprodusent er en livstil som vi alle liker. Nå har det blitt lettere også nå som vi har fått strøm, sier hun og smiler når hun forteller at hun enda tar seg i at hun tenker på inngrodde vaner.

– Av og til så tenker jeg at jeg må sjekke gassbeholderne til kjøleskapene. Jeg må sjekke om det gamle strømaggregatet som drev mjølkemaskinene er slått av. Jeg må dobbeltsjekke om alt er som det skal være. Så tar jeg meg i det. Nå har vi jo strøm, og livet har blitt lettere.

Anna Karoline retter en stor takk til alle som venter på strøm rundt på stølene og i hyttefeltet på Breiset, som lot Strandmo komme først i køen.

– Valdres Energi og Valdres Installasjon for rask påkobling. Det gamle aggregatet var gammelt og utslitt, så det var snakk om dager før vi hadde måttet gå til innkjøp av et nytt aggregat, avslutter Anna Karoline.