SV går ut av sonderingene om en rødgrønn trepartiregjering sammen med Ap og Sp, bekrefter SV-leder Audun Lysbakken.

– Vi er svært skuffet over at det ikke er grunnlag for en rødgrønn regjering i denne omgang. Siden valget har vi jobbet hardt for en regjering som reduserer forskjellene og tar kraftfulle grep mot klima- og naturkrisa, sier Audun Lysbakken.

Han påpeker at det hele tiden har vært klart at den helhetlige politikken for rettferdig fordeling og helheten på klima og natur ville avgjøre om SV går i regjering.

– Det er fordi vi ser at helheten på disse områdene ville blitt for svak at vi nå går i opposisjon og kjemper for disse sakene i Stortinget, sier Lysbakken.

Går i opposisjon

Det er nå åpenbart at SV kan få til en bedre politikk for sine velgere i opposisjon enn ved å delta i regjering på premissene som er avklart i sonderingene, ifølge SV-lederen.

– Å akseptere disse ville innebære at vi ville skuffe folk som er opptatt av et kraftfullt taktskifte for klima, natur og rettferdig fordeling. Nå går SV i opposisjon, uten binding til den kommende Ap-ledede regjeringen, sier han.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har i fire dager vært samlet til intense samtaler om et mulig regjeringssamarbeid på Hurdalsjøen Hotell.

Mister flertallet

Med SV ute av prosessen ligger det an til en mindretallsregjering med Ap og Sp. De har til sammen 76 av Stortingets 169 mandater.

Partiet vil opptre konstruktivt hvis regjeringen søker flertall med oss, men vil da stå fritt til å ta opp alle saker, også de som det ikke har vært mulig å få gjennom i regjeringssonderingene, understreker Lysbakken.

– SV vil når som helst i fireårsperioden være åpen for å forhandle om dannelsen av en rødgrønn flertallsregjering, betingelsen vil være at det forhandles med blanke ark, sier han.