De elendige til Valdres

De elendige: til Valdres, torsdag 8. mars.

De elendige: til Valdres, torsdag 8. mars. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Historier med 150 års mellomrom fusjoneres på Kulturhuset i Fagernes torsdag.

DEL

Valdres: Les Misérables, eller på norsk De elendige, er et romanverk på hele fem bøker skrevet av Victor Hugo og første gang publisert i 1862. Med paralleller til historien om Khalid Haij Ahmed i 2013 som etter 11 år i Norge innrømmet å ha løyet om opprinnelsesland, har regissør Thomas Holtermann Østgaard flettet historiene inn i hverandre til et teaterstykke som nå er på turnè i Innlandet. Denne uken er de å se på Kulturhuset i Fagernes, 8. mars.

Trekkene

I De elendige møter vi politimannen Javert som jakter på straffangen Jean Valjean. Jean Valjean har sittet i fengsel i 19 år for å ha stjålet et brød. Når han slipper ut overholder han ikke meldeplikten. Han går under jorda, endrer identitet og blir borgemester i en liten by. Javert setter hele sin stolthet på å finne igjen rømlingen. Han er nære på å lykkes flere ganger, men Valjean unnslipper. Til slutt snur skjebnen det hele på hodet. Under kamper i Paris’ gater avsløres Javert som politispion av de unge revolusjonære. Valjean får i oppgave å skyte ham, men sparer livet til sin forfølger. Javert kan ikke leve med at den mannen han har brukt hele sitt liv på å ødelegge sparer ham, og han velger å avslutte livet.

Teater Innlandet og Artilleriet Produksjoners oppsetning De elendige forsøker ikke å gjenfortelle hele romanen, men fokuserer på de delene av historien som ligner på historien om Khalid Haji Ahmed. Khalid kom til Norge som asylsøker i 2002. Han sa at han het Khaled Haj Ahmed Taleb og kom fra Somalia. Han fikk beskyttelse og opphold her. Med falsk identitet ble han en profilert lokalpolitiker i Hamar og Hedmark. Han representerte Arbeiderpartiet både i kommunestyret og på fylkestinget. Han var på Utøya flere ganger, også i 2011. Der mistet han broren sin, Ismail. I 2013 innrømmet Khalid at han hadde løyet om hvor han kom fra da han søkte asyl. Han var fra Djibouti. Etter at han ble avslørt sa han fra seg alle politiske verv. Han ble dømt til fire måneders fengsel. I 2015 ble Khalid fratatt sitt norske statsborgerskap og måtte forlate landet. Khalids situasjon sammenfaller med historien til Jean Valjean i De elendige. I forestillingen brukes Victor Hugos historie til å fortelle noe om dagens Norge gjennom denne parallellhistorien om en flyktning som lyver for å få komme inn i landet, men som til slutt sendes tilbake til en brutal hverdag uten returmuligheter. I løpet av forestillingen blandes den historiske fortellingen om Jean Valjean sammen med Khalids historie.

Artikkeltags