Fagernes: Sent torsdag ankom hun Fagernes. Natta ble tilbrakt sovende utendørs i Fagernes sentrum. Snart skal hun sykle til en svipptur innom Syndin, for nå er sykkelen i tipp topp stand igjen. Hun smiler stort, etter å ha fått sveiset på sykkelstøtten på Fagernes verkstedsenter. Delen har blitt sveiset på en gang tidligere også, men det var i Egypt.

– Hun må jo være skikkelig gæren, men jeg syns det er moro med alle som gjør noe utenom det vanlige, sier Kai Morten Granli på Fagernes Verkstedsenter, som fikk en telefon fredag morgen om en kvinnelig syklist som trengte hjelp.

Teresie er vant med at folk syns hun er litt sprø.

– Med de opplevelsene jeg har hatt på denne sykkelturen, er det lett for meg å tenke at det er alle de andre som er gale som ikke gjør det jeg gjør, ler Teresie, som er født i bygda Hommersåk i Sandnes kommune i Rogaland.

Vil ikke fly

Det er første gang at hun er i hjemlandet på ni år. Hun har bodd i USA, Australia, Uganda og i Cape Town.

Den lange sykkelturen startet i 2017, da hun var 31 år gammel og skulle flytte hjem etter seks år i Cape Town.

– Det hele startet med mitt klimaengasjement og mitt ønske om å redusere karbonavtrykket og CO2-utslipp ved å kutte ned på de aktivitetene som forurenser mest. Jeg bestemte meg derfor for å prøve etter beste evne å ikke fly, forteller hun.

Da det var tid for å flytte hjem, var sykkel fremkomstmiddelet hun valgte.

– Mange ser på det å ikke kunne benytte fly som en begrensning, men jeg er opptatt av å vise mulighetene som ligger i det. Når en dør lukkes, åpnes to nye dører, sier 34-åringen.

Saktesykling via Syndin

Et google-søk på navnet hennes gir treff på mange språk. Hun har syklet gjennom to kontinenter og 21 land. Mange mennesker lar seg begeistre og inspirere av historien hennes.

– Jeg gjør dette fordi jeg handler ut fra meg selv, mine verdier og det jeg ønsker å oppleve. Det er selvfølgelig også moro å dele reisen med flere, for mulig å inspirere andre mennesker til å velge klimavennlige opplevelser.

Hun omtaler livet på sykkelen som noe spesielt. Hun har funnet en rytme og en ro, samtidig som hver dag er ulik og unik.

Det mest repetitive med sykkelturen er å snakke om seg selv og svare på alle de nysgjerrige spørsmålene hun får når folk hører at hun sykler så langt. I møte med nye mennesker hender det at hun ikke går i detaljer om hvor lang sykkeltur hun er på, i hvert fall ikke med det samme, for hun liker å stå fritt til å snakke om andre ting og om andre menneskers liv. Det er menneskemøtene underveis som har gitt henne mest. Hun har sett det beste hos mennesker, i mange ulike land.

Nå skal hun sykle vinteren i møte. Hun vet ikke når hun vil ankomme Nordkapp, og vil heller ikke vite det, for det er turen som er målet, ikke det å komme fram.

– Jeg er ikke spesielt glad i tanken på at jeg snart er framme. Derfor har jeg begynt å sykle saktere og saktere i det siste. Nå har jeg lagt inn en liten omvei innom Syndin, hvor jeg tidligere har tilbrakt mange sommerferier på stølen til farsslekta mi. Nå har jeg ikke vært der på ti år, så det er litt ekstra spesielt å være tilbake i Valdres.