Gå til sidens hovedinnhold

Tid for båndtvang 1. april

Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag 1. april trer den landsdekkende båndtvangen i kraft. Med mindre hunden befinner seg i et av landets få friområder for hund, må den derfor holdes i bånd over alt fra og med denne dagen.

Norge: Norsk Kennel Klub (NKK) oppfordrer alle hundeeiere til å respektere båndtvangen som varer frem til og med 20. august, men vi oppfordrer samtidig landets kommuner til å komme hundeeiere i møte ved å opprette egne friområder for hund.

Et spørsmål om dyrevelferd

NKK har stor forståelse for at hundeeiere må ta spesielt hensyn til annet dyreliv i båndtvangsperioden. Dyrelivet er ekstra sårbart fra april til august, og hunder må derfor holdes i bånd eller være forsvarlig inngjerdet i denne perioden. Allikevel er det et faktum at båndtvangen i praksis frarøver hunder muligheten til normal atferd over en lang periode. Hunden har et iboende behov for å kunne bevege seg fritt fra tid til annen. Det er derfor også et spørsmål om dyrevelferd å opprette hundeparker og hundeskoger, hvor de firbente har muligheten til å løpe fritt. Selv om mange lokale hundeklubber har opprettet slike områder på eget initiativ, er vi avhengig at kommunene også engasjerer seg, og bidrar til dette.

Det er presisert i dyrevelferdsloven at dyrs iboende behov skal bevares. Dette inkluderer i aller høyeste grad behovet for å bevege seg fritt. Tilrettelagte friområder for hunder er avgjørende for å kunne opprettholde god hundevelferd, også i båndtvangsperioden.

Friområder for hund

Norsk Kennel Klub er også igang med å kartlegge hvor i landet det finnes friområder for hund. Hvis man ønsker å se om det finnes friområder i sin kommune, kan man klikke seg inn på www.nkk.no/kart og søke seg frem til sin kommune.

Kartinformasjonen oppdateres fortløpende. Friområdene kommer i ulike størrelser og varianter. Noen er inngjerdet, andre ikke. Fellesnevneren er at området er tydelig merket, og fritatt for båndtvangsbestemmelsene. Det betyr at uansett hva slags båndtvangsregler kommunen ellers har, vil det være mulig for hunden å bevege seg uten bånd i et slikt friområde.

Kommentarer til denne saken