Gå til sidens hovedinnhold

Tilbudet på VLMS reduseres stadig, spesialistene må bli på eget sykehus

Artikkelen er over 1 år gammel

Valdres Lokalmedisinske Senter er landskjent for sine mange polikliniske tilbud. Vi får eksperter hit som gjør at dalførets innbyggere slipper en lang rekke reiser til sykehus i andre byer. Slik er det ikke nå.

Fagernes: – De fleste kommer ikke, de trengs på egne sykehus, forteller virksomhetsleder Toril Naustdal.

– Det betyr at pasienter som hadde oppsatt time har fått beskjed om at timen enten er utsatt eller vurdert slik at vedkommende må reise til et sykehus for å få gjort det samme som inntil denne krisen ble gjort lokalt, sier Toril Naustdal.

– Som avisa Valdres allerede har beskrevet vil øyelegen ha delvis åpningstid. Ultralydlegen fortsetter inntil videre. Både røntgen, dialyse og kreftpoliklinikken vil ha åpningstid som normalt. Men røntgenavdelingen vil bare ta imot pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp. Vi vil hele tiden gjøre vurderinger for å sørge for å hjelpe dem som trenger det mest..

EKG

legevakten har nå ansvar for å koble på og av 24 timers EKG. Vi klarer å fortsette med dette tilbudet til dem som sykehuset bestemmer at skal ha det, mens de som kan vente venter. Sengeavdelingen går som normalt, legevakten fungerer som normalt og jordmortjenesten nesten som normalt.

– Vi har innskrenkninger, men det er jordmor i vakt, heldigvis er ingen av jordmødrene våre syke. De kan ikke tilby hjemmebesøk, men mye kan avklares på telefon og alle de som er gravide blir fulgt opp tett og ivaretatt. Både Gjøvik og Lillehammer har oppe og jordmor følger dem som skal føde dit som normalt, sier Naustdal.

Ber pasienter avbestille

– Det er viktig å få frem her, at om noen som har behov for poliklinisk behandling hos oss, men som har luftveissymptomer, de må gi tydelig beskjed, og avbestille timen. Vi er ekstremt opptatt av å gjøre det vi kan for å unngå å få korona-smitte inn på VLMS, sier hun.

Situasjon pr nå er veldig bra. VLMS har hatt 16 ansatte i karantene, nå er alle unntatt en, som er forkjølet, tilbake i jobb.

– Vi jobber hele tiden med å forbedre rutiner og tette hull. Renholdspersonalet gjør en viktig jobb og sørger for oftere spriting av for eksempel dørhåndtak, rekkverk mv. Renholdsarbeiderne og vaktmesterne våre er viktige nøkkelpersoner her. Vi har et svært godt samarbeid og legger alt til rette slik at de ulike profesjoner gjør de oppgaver de har kompetanse til å utføre.

Bygget er låst

Hele VLMS er nå låst etter kontortid. Det er om å gjøre å unngå smittefare. Du slipper ikke inn på legevaktens venterom uten å ha snakket med dem på telefon først.

Og institusjonsavdelingene er også stengt. Pårørende slipper bare inn etter avtale.

Krevende tider

– Utfordringene er mange. Det er viktig å ha oppmerksomheten på hverdagen og at vi ser og lytter til hverandre midt opp i alt. Vi har pasienter her inne som er redde, og som er her for helt andre plager enn korona i utgangspunktet, avslutter Toril Naustdal.

--

Kommentarer til denne saken