To i karantene i Øystre Slidre etter kontakt med smittebærer

ØYSTRE SLIDRE: Kommuneoverlege Arild Jacobsen oppdaterer om koronasituasjonen i Øystre Slidre kommune, og hvilke forholdsregler som tas.

ØYSTRE SLIDRE: Kommuneoverlege Arild Jacobsen oppdaterer om koronasituasjonen i Øystre Slidre kommune, og hvilke forholdsregler som tas. Foto:

Kommuneoverlege i Øystre Slidre, Arild Jacobsen, forteller det jobbes fra dag til dag med å vurdere situasjonen og gjøre nødvendige tiltak i forbindelse med koronautbruddet.

DEL

ØYSTRE SLIDRE: Han forteller at en tilreisende person allerede er testet og blitt satt i karantene på Beitostølen, men at denne testen var negativ og at personen senere ble frigitt og kunne reise hjem.

– I tillegg er et ektepar satt i karantene på grunn av kontakt med et bekreftet smittetilfelle i Nord-Aurdal. Da de ikke har vist symptomer, er de ikke blitt testet ennå, forteller Jacobsen - som utdyper videre at arbeidsgivere selv kan pålegge sine ansatte karantene, slik at det ikke alltid er like lett å holde oversikt over de som ikke er satt i karantene av offentlig hold og ikke har behov for legehjelp.

Ny fase

Jacobsen forteller at de følger de generelle rådene som FHI utsteder, men at situasjonen utvikler seg såpass fra dag til dag - spesielt nå som utbruddet er inn i en ny fase der det er ukjente smittekilder.

Han forteller at han så langt er lite fornøyd med informasjon, retningslinjer og tiltak fra høyere hold, og at han opplever politikerne som vage og forsiktige.

– Et eksempel er da Junior NM ble avblåst i går, etter at retningslinjene om at arrangementer med over 500 deltakere bør avlyses. Men selv uten publikum til stede, vil antallet overskrides med funksjonærer, familie og andre nøkkelfunksjoner.

Kan bli strengere enn myndighetene anbefaler

Jacobsen sier kommuneoverlegene i Valdres kommuniserer daglig, og at tiltak vurderes fortløpende. Han er heller ikke fremmed for at det kan gjøres beslutninger lokalt som er strengere enn det sentrale hold anbefaler, i et ledd på å begrense smittefare. Et eksempel på dette er kinoen.

Samtidig kartlegges det også hvilke arrangementer som holdes i kommunen i nærmeste tid, slik at det kan gjøres en vurdering om det burde avlyses. Situasjonen vurderes fortløpende, og det er vanskelig å forutse morgendagen.

– Vi jobber fra dag til dag, og retningslinjene i dag kan nok bli strengere i morgen.

Av større hendelser den kommende tiden, er påsken som bidrar til at befolkningen i Valdres gjerne tredobles. Jacobsen forteller han vier mye tankevirksomhet til den kommende høytiden og hva den innebærer av fri ferdsel og afterski-aktivitet, men at det per nå er hakket for tidlig å ta drastiske grep.

Artikkeltags