To korona-smittede i Nord-Aurdal ble til fire tirsdag, onsdag morgen er tallet steget til fem

Ja, jeg er er bekymret over en økning. Men ikke mer bekymret enn i går, sier kommuneoverlege Jahr.  Foto:Arkiv

Ja, jeg er er bekymret over en økning. Men ikke mer bekymret enn i går, sier kommuneoverlege Jahr. Foto:Arkiv

Tirsdag var antallet koronasmittede altså doblet fra to til fire. Ingen av de fire har alvorlige symptomer, sier kommuneoverlege Per Einar Jahr tirsdag kveld. Nå onsdag, morgen, er tallet steget til fem. Jahr kan ikke kommentere omstendighetene rundt nummer fem enda.

DEL


Resten av denne artikkelen ble skrevet tirsdag kveld. Og er altså ikke oppdatert i forhold til at det nå er fem som er smittet av koronavirus i Nord-Aurdal.

–I går testet dere rundt 20 personer, de fleste av dem helsearbeidere. Hva kan du si om de to som nå har testet positivt?

– Dette er helt fersk, jeg ønsker ikke si noe om yrke, alder eller kjønn nå. Men de er altså ikke alvorlig syke slik de fremstår nå, sier Jahr. I likhet med de to som er smittet fra før har de luftveisplager, hoste, sår hals og litt feber. Symptomer som gjør det vanskelig å skille mellom forkjølelse og korona. Og som gjør at de som testes positivt kommer kjørende til testing i egen bil.

Bekymret, men ikke mer enn i går

– Det er klart jeg blir bekymret når vi får to nye tilfeller. Men jeg kan jo ikke si at det er uventet. Vi kan ikke si at de nye tilfellene "bare" er en direkte konsekvens av at vi nå tester langt flere. Det kan også skyldes at flere er utsatt for smittepress. Uansett, så må vi kunne slå fast at Nord-Aurdal fortsatt har et lavt antall smittede, sier Jahr.

Mange testet i dag også

I går ble antall testede økt kraftig. Og Jahr forteller at de har holdt samme hastighet i dag, med rundt 20 testinger.

– Vi ber dem som skal testes om å kjøre frem til en garasje vi disponerer ved siden av fødestua i Garlivegen. Så går vi frem til bilvinduet og tester gjennom vinduet.De absolutt fleste er glad for å bli testet. Majoriteten er helsearbeidere i kommunen. De ønsker en avklaring for egen del, men viktigst for mange er å vite om de kan gjøre jobben sin uten å smitte pasientene sine.

Bruk hodet

Kommuneoverlegen sier han hører om mange kreative og kloke hoder i Valdres nå. Folk som finner praktiske løsninger for å unngå smitte. Som å få andre til å handle for seg, sette varene på trappa og deretter vipse.

– Vi har ikke oversikt over hvor mange som nå er i karantene i vår kommune. Noen blir satt i karantene av arbeidsgiveren sin, andre blir plassert i karantene av meg eller av legen sin. Jeg vil tippe at det totale antallet er under 100, men som sagt, dette blir bare gjetning, sier Jahr. Som mener det viktigste er at hele befolkningen tar sine forholdregler. Ikke minst de som har luftveisproblemer. De bør ikke smitte andre nå, uansett om det skulle være en forholdsvis ufarlig forkjølelse de plages av.

Spent på påsken

Kommuneoverlegene i Valdres jobber lange dager, hverdag som helg nå, Det vet vi i pressen som snakker med dem sent og tidlig, mandag som søndag. I dag har det nesten vært umulig å få tak i Jahr. Han sitter i telefoner og i møter i ett.

– Hva opptar deg mest nå, om vi ser bort fra det som skjer fra time til time?

– Jeg tenker litt på påsken. Mange ønsker seg helt sikkert en normal påske, en påske som gir full fart i fjellet, penger i kassa, glade fjes og normalitet.

Mens jeg frykter en påske der legekontor og legevakt er slitne etter korona, der trusselen mest sannsynlig fortsatt henger over oss. Det skal ikke voldsomt stor hytteturisme til før vi er over kanten for hva vi kan takle da, sier Jahr.
Artikkeltags