To nye hytteturister med smitte i Nord-Aurdal. Nå er kommuneoverlegen bekymret

Kommuneoverlege Per Einar Jahr er bekymret etter at to nye smittetilfeller er påvist i dag. Foto:Arkiv

Kommuneoverlege Per Einar Jahr er bekymret etter at to nye smittetilfeller er påvist i dag. Foto:Arkiv

Kommuneoverlege Per Einar Jahr opplyser til avisa mandag kveld at bildet har endret seg vesentlig siden formiddagen da konstitiuert kommunedirektør Åge Sandsengen uttalte seg.

DEL

NORD-AURDAL: – Han snakket med avisa før vi fikk svar på nye tester. Nå vet vi at vi har to positive tester i tillegg til vedkommende som testet positivt på julaften som også er hytteturist. Jeg vet ikke nøyaktig status til de fem som nå er smittet i Vestre Slidre. Men jeg vil si at åtte smittede i to Valdres-kommuner samtidig er et høyt og bekymringsfullt tall, sier Jahr.

(For ordens skyld, de to hytteturistene som ble bekreftet smittet i Vestre Slidre har reist hjem, derfor er det seks smittede i to Valdres-kommuner samtidig)

For mange for tett

– Jeg føler behov for å be folk om å være mer forsiktige i dagene fremover. Vi ser at flertallet av både fastboende og tilreisende er veldig flinke. Men når vi er så mange i kommunen samtidig som nå i jula, så blir situasjonen mer lik den i byene. Veldig mange er flinke. Men antallet som ikke følger smittevernreglene blir likevel for høyt. Det er dem som ikke følger reglene godt nok som skaper bekymring, sier Jahr.

Han får stadig rapporter om butikker der det er for mange inne samtidig, og at de som handler går alt for tett på hverandre. Og langt fra alle bruker munnbind.

Diskuterer kø-ordninger

– Hva kan du som smittevernansvarlig gjøre med situasjonen?

– Jeg kan henstille til større forsiktighet. Og vi diskuterer konkrete tiltak med en en i handelsnæringen. Samtidig forteller de at de allerede har streng kontroll med hvor mange de slipper inn. Problemet er at noen glemmer reglene så fort de er inne i butikkene. Jeg vil tro at veldig mange har gjort som de er bedt om, og unnagjort den viktigste handlingen til jul hjemme der de bor. Men åpenbart ikke mange nok, sier Jahr.

Han ville gjerne hatt muligheten til å stramme inn mer, men forholder seg lojalt til de nasjonale retningslinjene

– Kan det bli aktuelt med hytteforbud igjen tror du?

– Nei, det tror jeg ingen ønsker tilbake. Alle vil at folk skal få bruke hyttene sine. Så er det da heller ikke på hyttene at problemene ligger. Men det er all aktivitet i tilknytning til besøket på hytta. Når de handler eller fester eller er aktive.

Uheldige konsekvenser

Jahr forteller at flere nøkkelpersoner i kommunens helsevesen nå er i karantene fordi de har vært i nærkontakt med noen av dem tilknyttet utbruddet i Vestre Slidre. Valdres er sårbart, påpeker han.

– Heldigvis har vi god oversikt over nærkontaktene til de tre som nå er smittet i vår kommune. Vi venter på nye testresultater i morgen, men jeg er ikke veldig bekymret for et stort utbrudd. Disse tre har ikke vært i kontakt med mange mens de har vært her.

Ingen isolert øy

Jahr er opptatt av at Valdres på ingen måte er spart for smittefare, selv om vi har vært heldige til nå. I Hallingdal har de hatt et stort utbrudd. Og det muterte viruset fra England er påvist i Norge. Det er på ingenting som tilsier at vi ikke skal være svært forsiktige i dagene og ukene som kommer.

– Igjen må jeg få gi honnør til alle dem som følger smitterådene, både lokale og tilreisende. De gir et enormt viktig bidrag til at smittetrykket forhåpentligvis holder seg lavt videre. Så gjelder det bare å få enda flere til å bli like flinke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken