Fagernes: Nord-Aurdal hadde fire påviste positive prøver av det britisk muterte viruset gjennom helga og har gjennomført omfattende smittesporing og testing av innbyggere, med påfølgende karantene. Men, en liten opptur har det vært onsdag, med at de ikke har kommet noe nye positive prøvesvar.

– Vi har fått inn noen prøvesvar, og alle de har vært negative. Men, vi venter på enda flere svar på koronatester utover kvelden, sier kommuneoverlege Per Einar Jahr.

Også alle de ansatte i Gjensidigegården på Fagernes har negative tester onsdag. Avisa Valdres følger opp med en egen sak om dette.

Alle på Vestre Slidre sjukeheim må testes

Kommuneoverlege Siw Odden Fosheim kan bekrefte ett nytt smittetilfelle i Vestre Slidre onsdag.

– Vi har i dag fått bekreftet et nytt tilfelle av covid-19 i Vestre Slidre. Vedkommende har nærkontakter på Vestre Slidre sjukeheim. Dette gjør at vi nå i kveld starter massetesting med både hurtigtester og vanlige tester av samtlige beboere og alle som jobber der. Mange av disse er allerede satt i karantene. Med bakgrunn i dette er det innført midlertidig besøksforbud ved sjukeheimen, men vi kjenner ikke til at noen har tegn på sykdom til nå, sier Odden Fosheim.

– Har det sammenheng med utbruddet i Nord-Aurdal?

– Ja, det har en link dit, smittevegen er kjent, svarer Odden Fosheim.

Hun ønsker å berolige befolkninga:

– De fleste av beboerne er allerede vaksinert og det er en del av de ansatte også, så det er viktig informasjon å få med, legger Odden Fosheim til.

Det er 18 beboere på Vestre Slidre sjukeheim per i dag.

Ventekarantene torsdag

Grunna fremdeles uavklart smittesituasjon med nærkontakter i barnehage og skole, vil 2., 5. og 6. klasse ved Vestre Slidre skule, og hele Røn naturbarnehage være i ventekarantene også torsdag.

Det vil si ingen kontakt med andre enn de barnet bor sammen med, inntil prøvesvarene foreligger. Les mer på Vestre Slidre kommune sine heimesider.

Ett smittetilfelle i Vang

Også Vang står oppført med et nytt smittetilfelle onsdag 17. mars. Dermed er det totale tallet smitta for Valdres 74.

– Jeg kan bekrefte at vi har et smittetilfelle i Vang, men dette har ikke sammenheng med det som har vært i Nord-Aurdal. Vedkommende bor her. Det er kjent smitteveg og de få nærkontaktene er i karantene. Vi har kontroll på dette smittetilfellet, sier kommuneoverlege Marit Tuv.

– Er det en britisk variant dette også?

– Det vet vi ikke enda, for denne prøva er ikke tatt her, svarer Tuv.

Mest britisk virus

Andelen med den engelske virusvarianten i Norge ligger på ca. 72 prosent når både bekrefta og sannsynlige prøver inkluderes, men fordeler seg ulikt mellom landets fylker. Andelen er høgest i Oslo (82 prosent) og Vestfold og Telemark (73 prosent), og lavest i Nordland (6 prosent) og Agder (15 prosent), opplyser Folkehelseinstituttet.