Gå til sidens hovedinnhold

Trafikk og musikk ...

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fagernes er stort sett et godt sted å bo. Her er det enkel tilgang både til natur, handel, og det man stort sett trenger ellers, uten å ha behov for bil. Vi lever (så vidt) i håpet om at E16 skal komme seg vekk ifra sentrum og tror virkelig at det vil være med å gjøre Fagernes et bedre sted for både folk og forretninger.

Det som også legger en skygge over byen er at den blir brukt som bilbane. Det har pågått i flere år og bare øker på. Det er for det meste fredags-/lørdagskveld og natt, men det kan også skje på ukedager. La det være sagt at vi ikke har noe imot besøk og heller ikke at man tar seg noen runder i sentrum for å se hva som skjer. Men når de samme bilene, traktorene, mopedene o.s.v. kjører stort sett samme runde: gjennom Jernbanevegen bort til og rundt Shell, tilbake og ut på Valdresvegen, opp og rundt ved YX, ned igjen og samme runde igjen – i timevis, da blir man oppgitt. Hvis de må late vannet, tar de bare en runde opp bak Valdreshallen og lar det stå til i skråningene der. Rekorden hittil er kjøring helt fram til kl. 07.00 om morgenen. Lyden av kjøretøyene og musikkanleggene er ille, men nesten enda verre er eksoslukten. Selv med lukkede vinduer høres musikkanleggene, tuting, og tilfeldig akselerering, og det går definitivt ut over nattesøvnen. Det er heller ikke særlig hyggelig å sitte på verandaen eller de ulike uteserveringene vi har om sommeren, når støy og lukt er så plagsomt. Ikke er det veldig turistvennlig heller.

Noen har ytret seg om at såpass må man tåle når man bor i by, men det har ingen ting med det å gjøre. Ingen tettsteder eller byer skal utsettes for så mye unødvendig støy og forurensing. Det er like ille å bli utsatt for dette uansett hvor du bor.

Man kan jo drømme om at både råne- og russebiler blir elektriske så fort som mulig og at alle musikkanlegg kommer med høretelefoner – ett eksemplar til hver av passasjerene ... men inntil det skjer, ønsker jeg meg at de som kjører slik tar hensyn til at det bor folk i og rundt Fagernes.

Med håpefull hilsen

Elisabeth Clason Sanne

Fagernes

Kommentarer til denne saken