Tre familier i karantene i Sør-Aurdal

SØR-AURDAL: Kommuneoverlege Nerijus Gintalas oppdaterer om koronasituasjonen i Sør-Aurdal kommune, og hvilke forholdsregler som tas.

SØR-AURDAL: Kommuneoverlege Nerijus Gintalas oppdaterer om koronasituasjonen i Sør-Aurdal kommune, og hvilke forholdsregler som tas. Foto:

Kommuneoverlege Nerijus Gintalas i Sør-Aurdal bekrefter at det sitter tre familier i karantene i Sør-Aurdal.

DEL

SØR-AURDAL: Gintalas forteller det i utgangspunktet kun var én familie som var vurdert behov for karantene, men at de av utvidede sikkerhetshensyn og «føre-var prinsippet» valgte å sette to ytterligere familier i karantene. Det skyldes kontakt med smittebærer i Nord-Aurdal. To er testet, og prøvesvar ventes i løpet av tirsdag ettermiddag eller onsdag.

Vanskelig situasjon

I forbindelse med smitterisiko, er også flere sosiale møtesteder i Sør-Aurdal avlyst. Sør-Aurdalshallen og gymsalene i Begnadalen, Hedalen og Reinli samt svømmebasseng er stengt for offentlig bruk og er per nå kun forbeholdt skole og barnehage. Det er ikke tillatt å besøke sykehjemmet og bo- og servicesenter om man hoster eller er forkjølet, da det er vanskelig å vite om man er smittebærer eller ikke.

Alle kommunale bygg stenges for møtevirksomhet i privat regi, og dagsenteret for eldre stenges inntil videre.

– Forkjølte pasienter på legekontoret får utdelt munnbind før de kommer inn, og det er et krav om å vaske hendene før man går inn, forteller Gintalas.

Tett samarbeid


Nå foregår testing av innbyggere i Sør-Aurdal i Etnedal, men etter hvert som situasjonen eventuelt eskalerer og trykket blir for stort, vil det åpnes for testing også i Sør-Aurdal.

– Nå er vi jo inne i en ny fase der det er tilfeller av at smittekilden ikke kan spores. Inntil nylig har det vært slik at det kun er mennesker som har vært i utlandet og samtidig er sjuke, eller har vært i kontakt med smittede som faktisk testes - hvordan vil testrutinene se ut om for eksempel to uker, om viruset har spredt seg slik at man ikke lenger må ha vært i utlandet/i kontakt med noen som har vært utlandet for å bli smittet?

– Det kan jeg ikke svare på. Det er vanskelig å forutse gangen i dette. Vi følger retningslinjene som FHI gir, og per nå er det de som har reist i risikoområder, og de som har vært i kontakt med smittede og viser symptomer, som testes.

Sør-Aurdal kommune har satt ned en beredskapsgruppe bestående av ledelse og nøkkelpersonell. Situasjonen følges fortløpende, og det er tett samarbeid med Fylkesmannen, Sykehuset Innlandet og Folkehelseinstituttet.

Artikkeltags