Gå til sidens hovedinnhold

TV2 skriver at «et israelsk firma produserer munnbind de hevder dreper koronaviruset. – Det er akkurat det samme munnbindet jeg har produsert på Leira, som ingen har villet høre om, sier Bjørn Nythun

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg klarer fortsatt ikke å forstå at det ikke går an å få lagd slike smittevern-produkter her hjemme. Jeg vet jo at jeg har løsningen.

Leira: Det sier Bjørn Nythun, som i månedsvis har forsøkt å få aksept for smittevernutstyr produsert med kobberoksid, som dreper virus.

– Kunnskapen om kobberoksid er ikke noe nytt, dens egenskaper har vært kjent i sikkert 100 år, men allerede i januar i år begynte jeg å jobbe med ideen om smittevernprodukter som hansker og munnbind med kobberoksid, sier Nythun.

Les også:

Les også

Jutul har utviklet hansker som deaktiverer virus

Dreper virus

Fredag hadde TV2 en nyhetssak om et israelsk firma som kjøper kobberoksid-stoff fra et foretak i Oslo, og som produserer munnbind som «dreper» virus.

«I begynnelsen av 2020 åpenbarte det seg et helt nytt marked for Nordox. Et israelsk firma tok kontakt med kobberselskapet. De ville bruke kobberoksiden i munnbind. (…) Med hjelp fra kobberoksid produsert i Norges hovedstad, lager israelske MedCu munnbind som ifølge reklamen dreper koronaviruset. Copper Inside-munnbindet er nå på vei inn i det norske markedet», heter det i saken.

Det israelske firmaet har akkurat det samme stoffet som Bjørn Nythun, fra Nordox-fabrikken på Helsfyr i Oslo.

Nådde ikke fram

– Jeg tenkte kreativt for å forsøke å møte et behov som jeg så ville komme. De produktene jeg har utviklet, og som tannleger og bussjåfører i distriktet vårt har brukt den siste tiden, er det samme som TV2 skriver om. Den eneste forskjellen er at jeg aldri ble hørt, sier Nythun.

Han hevder at han har forsøkt å komme i kontakt med både kommuneledelser, sykehusledelser, fylkesmenn og politikere, for å framsnakke muligheten for å produsere smittevernutstyr lokalt.

– Jeg har både kompetansen og utstyret som er nødvendig for å få dette til. Men det var ingen som ville høre på det jeg sa. Det hjelper ikke å ha et kreativt hode og ville skape noe, når man ikke en gang får mulighet til å fortelle om ideen, sier Nythun.

Vepsebol

I mars 2020 testet en forskergruppe hvor lenge koronaviruset kunne leve på ulike flater og materialer, blant annet på kobber og plast. Resultatene ble publisert i New England Journal of Medicine april 2020 og viste at kobber kan være effektivt mot SARS-CoV-2 viruset. Etter fire timer var det ikke lenger smittsomt på kobberoverflaten, mens koronavirus fortsatt var smittsomt på plastoverflaten etter 72 timer. I kontakt med dråper slipper kobberet ut kobberioner, og det er disse som nøytraliserer koronaviruset, ifølge Nordox.

– Jeg har stukket hodet inn i et vepsebol i et forsøk på å nå fram med ideen min. Dette handler om storpolitikk, handelsavtaler, forskrifter og direktiver, sier Nythun.

Les også

Tannlegene Jostein og Kari Masdal føler seg helt trygge med smittevernutstyr produsert på Leira

Kommentarer til denne saken