Gå til sidens hovedinnhold

Tveiten og Jahr: – Kan love at det lå mange og tunge vurderinger bak at pasienten ikke ble sendt til sykehus

Artikkelen er over 1 år gammel

Nasjonale og lokale helsemyndigheter har snakket tett sammen både i forkant og etterkant av dødsfallet tirsdag. Situasjonen i Valdres følges tett. Ingen nye smittetifeller er oppdaget. De fire smittede er symptomfrie og vil være ute av karantene i løpet av helgen..

VALDRES: Onsdag kom den globale korona-krisen vesentlig nærmere Valdres. Da døde en eldre pasient i Nord-Aurdal. En leser spurte på avisens Facebook-side om hvorfor pasienten ikke ble sendt til Intensivbehandling på sykehus. Han spør om det er mangel på kompetanse som lå bak en slik beslutning.

– Her ble det ikke gjort tilfeldige eller raske beslutninger, sier kommuneoverlege Per Einar Jahr og overlege for legevaktsordningen i Valdres, Ole Tveiten, til avisa torsdag morgen.

– Vi vil ikke gi detaljer om hvilke vurderinger vi gjorde, eller hvorfor vi landet på det vi landet på. Men vi mener befolkningen kan ha tillit til at vi diskuterer faglig internt i kommunen, internt i Valdres, og med nasjonal ekspertise over oss.

– Jeg hadde en halvtimes gjennomgang med Folkehelseinstituttet. Vi opplever til de grader å ha nasjonal støtte for hvordan vi tenker og jobber, sier Tveiten.

– En annen leser påpeker at kommunedirektøren i pressemeldingen skrev at en eldre pasient døde med Covid 19, mens avisa omtalte at en person hadde dødd av Covid 19. Leseren mener avisa dramatiserte mer enn det er dekning for. Har vedkommende rett?

– Jeg mener begge deler er riktig. Internasjonalt snakker vi nå om korona-relaterte dødsfall. Man skiller ikke på den endelige dødsårsaken. Er du smittet og syk, så kan du dø av et hjerteinfarkt. Og dødsfallet blir fortsatt registrert som korona-relatert, sier Tveiten. Som ikke ønsker å si noe om hva pasienten i Nord-Aurdal døde av.

Tirsdag døde en eldre pasient med Covid-19-sykdom i Nord-Aurdal

Fire gjenlevende

De to overlegene sier det ser veldig bra ut for de fire smittede i Nord-Aurdal. Det er 14 dager siden i dag, torsdag, at den siste positive testen ble avlagt. Kravet er at korona-positive skal sitte isolert i en uke etter at de er symptomfrie.

– Alle fire har vært symptomfrie i en rekke dager nå. Og vi har ikke fått noen nye positive tester. Dette tyder på at tiltakene vi har gjort har stoppet spredningen i Valdres foreløpig, sier Tveiten og Jahr.

Kommentarer til denne saken