Ungdom møter arbeidsliv

Elever fra Etnedal skole er innom standen til Byggmakker Skattum i 2014. På standen Bjørn Sætre.

Elever fra Etnedal skole er innom standen til Byggmakker Skattum i 2014. På standen Bjørn Sætre. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag 14. november kl. 10-16 er det igjen klart for yrkesmessa, Yrke 2017 – ungdom møter arbeidsliv.

DEL

Samtlige Valdreselever på 9. og 10. trinn samt elever i videregående skole møter en rekke utstillere i Valdres Storhall. Yrke2017 skal gi innsikt for ungdom og voksne om de ulike utdanningsprogrammene i videregående opplæring og utdanningsmuligheter i Valdres.

Samarbeid

Yrkesmessa ble også arrangert i 2014 og 2015. I år er det Anne Britt S. Bolstadbråten ved Karriere Oppland Valdres som er prosjektleder. Med seg har hun ei arbeidsgruppe bestående av representanter fra Valdres vidaregåande skule, Visit Valdres, NAV Valdres og Valdres-kommunene.

– Yrke 2017 er et godt eksempel på samarbeid i praksis. Arbeidsgruppa koordinerer her alt det praktiske, men det er et faktum at messa ikke hadde latt seg gjennomføre uten alle de positive utstillerne og den jobben som blir gjort innad på de ulike utdanningsprogrammene, sier Anne Britt S. Bolstadbråten.

Sammenheng mellom utdanningsprogram og yrke

Så langt det lar seg gjennomføre, knyttes ulike yrker opp mot utdanningsprogrammene i videregående skole. I forbindelse med utdanningsprogrammet Teknikk og industriell produksjon, for eksempel, finner vi følgende utstillere: Valdres vidaregåande skule, Hovli Auto, Valdres Bil, Eik Senteret, Lena Maskin, Opplæringskontoret for Bil- og Transportfag, Traktorbransjens Opplæringskontor og Opplæringskontoret for Industrifag.

– Gjennom bredden disse utstillerne representerer, får en gode muligheter til å se hvilke muligheter som knytter seg til dette utdanningsprogrammet, fortsetter Bolstadbråten, samtidig som hun legger til at en ellers kan bli nærmere kjent med alt fra hvordan man blir fysioterapeut, hva som skal til for å bli blikkenslager til vegen fram til å bli jordmor.

Nysgjerrig

– Vi ønsker oss nysgjerrige og spørrende elever på messa, og veldig gjerne foreldrene også. I tillegg vet vi fra tidligere at det å ha konkrete arbeidsoppgaver som skal gjennomføres før, under og etter messa er viktig for å gi et større utbytte. Dette knyttes opp mot faget Utdanningsvalg. Grundig arbeid med dette faget bidrar til at det er lavere sjanse for at elevene gjør feilvalg ved oppstart i videregående. Videre er det da også en sammenheng mellom frafallsprosent og feilvalg. Kan vi gjennom Yrke 2017 bidra til at flere tar riktige valg, så er det en god investering, sier prosjektlederen som til daglig er karriereveileder.

Action

– Vi oppfordrer selvsagt alle utstillere til å være aktive, engasjerte og kreative for å vise sitt yrke eller arbeidsplass på en interessant måte. Blant annet legger vi opp til beredskapsøvelse der vi får sett både hvordan politi, helsevesen og ambulansetjeneste fungerer sammen. Flere av utstillerne har med seg simulatorer, og det blir også mulighet til å ta ulike kjøretøyer i nærmere øyesyn.

Beste stand vil også bli kåret, og da vektlegges blant annet formidling, aktivitet og selvsagt hvordan standen er utformet. I 2015 var det Elektrofag som vant, sier prosjektlederen, mens hun avslutter med at dette er en strålende anledning både for privat næringsliv og det offentlige til å få synliggjort kompetanseområder og framtidige kompetansebehov.


Artikkeltags