Godt møte med Marit Knutsdatter Strand i forkant av NM i ungdomsbedrifter

Kristin Grøthe, Maria Solbraa, Simen Berge, Juliane Skar og Nina Kvislen i Vulva UB og Ingunn Teige Spjotum, lærer Vinstra vgs   møtte Marit Knutdatter Strand og Karin Rønning, daglig leder i UE Oppland på Stortinget i forkant av NM.

Kristin Grøthe, Maria Solbraa, Simen Berge, Juliane Skar og Nina Kvislen i Vulva UB og Ingunn Teige Spjotum, lærer Vinstra vgs møtte Marit Knutdatter Strand og Karin Rønning, daglig leder i UE Oppland på Stortinget i forkant av NM. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Havet fylles med plast, Arktis smelter og biene forsvinner. Klimadebatten tar større plass enn noen gang, men takket være engasjerte ungdommer kan man se lyst på fremtiden i følge Ungt Entreprenørskap. Vulva UB benyttet siste dagen før NM på Stortinget. Det ble et godt møte med medlem i Utdannings- og forskningskomiteen Marit Knutsdatter Strand.

DEL

Norge: I år er det mange bærekraftige løsninger og stort fokus på sosialt entreprenørskap blant bidragene til NM for ungdomsbedrifter. Marit er opptatt av å gi elever en mer praktisk skolehverdag. I møte med Ungt Entreprenørskap Oppland og vitnesbyrd for praktisk tilnærming til fag i skolen ble Marit imponert og inspirert. Hun gikk også til innkjøp av et armbånd.

Ingen av de lokale ungdomsbedriftene i Valdres nådde helt opp, men du kan lese om deres bedrifter her:

Stort fokus på problemløsning i ungdomsbedriftene

Ungt Entreprenørskap arrangerer NM for ungdomsbedrifter 25-26 april, og i år er det påmeldt hele 84 ungdomsbedrifter fra hele landet. 424 av landets mest innovative og engasjerte problemløsere i videregående skole skal kjempe om å utmerke seg i 15 kategorier, deriblant beste ungdomsbedrift. Engasjementet rundt klima, sosialt entreprenørskap og bærekraft er stort, og det er gjennomgående hos flere av årets bedrifter.

– Fra Oppland deltar blant annet Vulva UB som er kåret til beste ungdomsbedrift i fylket. Vulva UB selger armbånd for å skape åpenhet og fjerne tabu rundt sykdommer knyttet til vulva. De opplever et problem med at kvinner føler ubehag ved å snakke om eget underliv, og dette kan få fatale konsekvenser. Ungdommene tar tak i en aktuell problemstilling og gjennom sin ungdomsbedrift setter de lys på ulike diagnoser som gjelder kvinners underliv, blant annet gjennom et samarbeid med gynkreftforeningen. Blant bidragene ser vi også poser som skal fange opp mikroplast fra klærne i vaskemaskinen, vanntette bærenett som er laget av resirkulert regntøy og ungdommer som bruker el-sykler for å hente og kildesortere søpla di. Listen er lang, og dette er bare noen av mange problemløsende ideer som de kreative ungdommene har klekket ut, sier daglig leder i Ungt Entreprenørskap Oppland, Karin Rønning.

Ungdomsbedrift ruster de unge for fremtiden

Elevene som jobber med ungdomsbedrift på videregående skole lærer seg samarbeid, kreativitet, å ta initiativ og å ta ansvar. Ikke minst øker selvtilliten i takt med mestringsfølelsen de får ved å skape noe eget. Dette er viktige egenskaper hos fremtidens entreprenører. Norge trenger flere innovatører for å møte morgendagens utfordringer, og kompetansen ungdommene tilegner seg i løpet av skoleåret ruster dem for fremtidens arbeidsliv.

— Vi ser at motivasjonen hos ungdommene øker, sykefraværet minsker og arbeidet med ungdomsbedrift gir bedre relasjoner mellom lærere og elever. Forskning viser også at ungdommer som har jobbet over lenger tid med Ungdomsbedrift scorer høyere på å ta initiativ og på problemløsning, forteller Rønning.

Salg: Vulva UB fikk også solgt et armbånd til stortingsrepresentanten Marit Knutsdatter Strand.

Salg: Vulva UB fikk også solgt et armbånd til stortingsrepresentanten Marit Knutsdatter Strand. Foto:

Møt fremtidens arbeidstakere

96 jurymedlemmer fra arbeids- og næringsliv stiller opp under NM i Lillestrøm. Ungt Entreprenørskap arrangerer lærerseminar med fokus på bærekraft, og dette i tillegg til rekordmange påmeldte bedrifter gjør NM til årets møteplass for alle som interesserer seg for entreprenørskap i utdanningen.

Disse ungdomsbedriftene er tatt ut for å representere Oppland under årets NM:

Vulva UB fra Vinstra vgs

Vulva UB selger armbånd for å skape åpenhet og fjerne tabu rundt sykdommer knyttet til vulva, og ønsker å sette lys på ulike diagnoser som gjelder kvinners underliv.

Landsbysnacks UB fra Dokka vgs

Landsbysnacks UB tilbyr bærekraftig snacks som friterte poteter, rødbeter og gulrøtter. Bedriften bruker lokale råvarer, og frityroljen gis til produksjon av biodiesel.

WELLness UB fra Gjøvik vgs

WELLness UB utvikler et behandlingsbord på hjul som har innebygd vask med sluk. Hudpleieren vil dermed ha tilgang på vann ved arbeidsstasjonen, og trenger ikke å forlate kunden.

Postvarsler´n UB fra Gjøvik vgs

Postvarsler’n UB utvikler en sensorplate som legges nederst i postkassen. Denne registrerer når du får post, og sender så en melding til din telefon.

Strømløs UB fra Raufoss vgs

Strømløs UB ønsker å utvikle en bærbar powerbank som lades opp ved hjelp av solenergi.

– Som brobygger mellom utdanning og arbeids- og næringsliv er jeg stolt av de hardtarbeidende ungdommene som kjemper om gjeve NM -plasseringer, og håper at de unges engasjement kan inspirere og smitte lærere, elever og næringslivet. For fremtiden skapes nå, og ungdommene har dårlig tid, avslutter Rønningen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken