Kongevegen over Filefjell (Kyrkjestølen til Maristova)

Kongevegen over Filefjell knyter sammen øst og vest og har gjort det siden sent på 1700-tallet. I dag er det opparbeidet en vandrerute langs den historiske veien som går fra Vang i Valdres over Filefjell til Lærdal. Det er mange høydepunkter underveis, men denne gangen vil vi anbefale avsnittet mellom Kyrkjestølen og Maristova – den høyestliggende etappen langs Kongevegen og et fantastisk eksempel på den direkte og rette måten man bygde veier over fjellet på denne tiden.

Turen er ikke teknisk vanskelig, men på Lærdalssiden er det ganske bratt, så det gjelder å gå rolig og ta tiden til hjelp.

Parker ved Kyrkjestølen, ta Kongevegbussen til Maristova (her finner du rutetider) og gå over Filefjell tilbake til Kyrkjestølen. Husk å ta med mat og drikke for pauser underveis!

Stølsruta – en historisk vandrerute

Valdres har i dag det største sammenhengende stølsområdet med aktive setre i Nord-Europa. Mellom stølslagene går det buferdsstier og dyretråkk. Den historiske vandreruta Stølsruta binder sammen disse til en totalt femdagers vandrerute fra Tisleidalen gjennom Stølsvidda og opp til Vang.

Gå den selv og oppdag Valdres sitt idylliske stølsrike. Les mer her.

Pleddfestivalen i Etnedal

Fredag 23. juli er det intimkonsert på Ødegård i Etnedal med Steinar Albrigtsen og Monika Nordli. Konserten holdes på gårdstunet på gården Ødegård i Etnedal. Her kan du ta med deg et pledd og sitte på og finne en god plass i bakken på tunet. Mat og drikke fås også kjøpt på stedet. Maten er besørget av Piltingsrud Gard, så matopplevelsen blir også god. Bestill billett senest 22.juli. Se mer her.

Uranostind med guide

Uranostind reiser seg sylskarpt og er et blikkfang når man kjører langs Tyin – en skikkelig godbit blant totusenmetertoppene! På en guidet tur opp dit får du oppleve variert fjellterreng, brevandring og får testet høydefornemmelsen den siste biten. Likevel er det ikke verre enn at de fleste med noe fjellerfaring greier å nå til topps med hjelp av en kompetent og erfaren guide. Utsikten fra toppen en klarværsdag er formidabel! Flere aktører tilbyr guidede turer til denne ikoniske toppen. Book din Uranostind-opplevelse hos Tyin Aktiv eller Berg Aktiviteter.

Omvisning, smaking og lunsj hos Små Vesen

På onsdager inviterer mikrobryggeriet Små Vesen i Aurdal til omvisning, ølsmaking og lunsj. Turen starter kl. 13 med omvisning i bryggerihuset. Her får du blant annet et innblikk i bryggeprosessen, smake på malt/korntyper, og ta del i en hyggelig prat (og noen skrøner) om hvordan ølbrygging har foregått gjennom historien. I Utsyn (baren) får du servert litt eksklusiv lokalmat. Det blir selvsagt ølsmaking, og noe søtt til kaffen. Les mer og sikre deg plass på hjemmesiden til Små Vesen.

Terrengsykling i Valdres

En stadig mer populær aktivitet er terrengsykling i gode og tilrettelagte løyper og anlegg. En morsom aktivitet for hele familien, uavhengig av ferdigheter. I Valdres har flere områder satset på å utvikle dette tilbudet, som Beitostølen Trail Arena og området rundt Valdres Storhall på Leira. Her finner du både pumptracks, som er et fint sted å øve eller varme opp, samt terrengsykkelløyper og stier i flere vanskelighetsgrader.

Er du ny på terrengsykling eller ønsker å forbedre ferdighetene for en maksimal opplevelse? Da kan vi informere om at Valdres har blant landets mest erfarne terrengsykkel-instruktører og guider. Ta kontakt med Bike Beitostølen. I tillegg til instruksjoner og kurs, arrangerer de også mange spennende turer både i og utenfor de preparerte løypene flere steder i Valdres.

Tyin-Aktiv tilbyr også sykkelturer med guide i Tyin-Filefjellområdet og Tyinkrysset fikk nylig sin egen pumptrack. Dette er et tilbud som bare kommer til å vokse i årene som kommer.