SKAMMESTEIN: Med seg som årets to utstillere i Galleri Jøtun denne sommeren, har hun to profilerte kunstnerkamerater fra Vollen i Asker, Geir Børresen og Øivind Jorfald.

 

Skuespiller og hytteeier

Førstnevnte er for mange imidlertid kanskje best kjent som skuespiller gjennom sin profilerte rolle i norsk barne-TV gjennom flere år. Blant annet har 74-åringen gitt liv til kjente TV-figurer som «Labbetuss» og «Max Mekker».

Lystad hyra imidlertid inn Børresen i kraft av å være «lokal» kunstner. Skuespilleren, som også maler bilder under vann, har nemlig hytte i Juviken i Øystre Slidre.

– Faktisk visste jeg ikke engang at de to kjente hverandre så godt som de gjorde, sier Lystad som fikk tips om Børresens malerier gjennom noen naboer.

 

– Øivinds kunst har jeg vært fascinert av lenge. Han har en slik herlig humor i bildene sine. I utstillinga er det for eksempel et bilde som heter «Strykekvartett» der fire menn står ved et strykebrett med hvert sitt strykejern, fortsetter hun humrende.

Lystad kan videre fortelle at de to kunstnerne sammen har funnet inspirasjon i naturen ved Børresens hytte, noe som også kommer til uttrykk i utstillinga.

Faktisk visste jeg ikke engang at de to kjente hverandre så godt som de gjorde.

Gro Lystad, gallerist

Munch og Parkinson

Utstillinga åpna sist torsdag, og fredag og lørdag ble dessuten forestillinga «Et dikt om livet» om Edvard Munch framført av Geirr Johnson.

 

Førstkommende fredag er den lokale Parkinson-foreninga invitert, og kunstner Øivind Jorfald, som sjøl er ramma av Parkinsons sykdom, vil være til stede.

Både denne uka og neste uke er utstillinga åpen fra torsdag til søndag. De siste visningsdagene vil begge kunstnerne være til stede i galleriet i Skammestein, som tidligere var et sauefjøs, men som i 2015 for første gang ble tatt i bruk som galleri.

 

Inviterer skoleklasser

– Jeg hadde et stort, tomt sauefjøs jeg lurte på hva jeg skulle bruke til. Det var kunstnervenninna mi, Gro Fraas, som sa at hun godt kunne tenke seg å stille ut kunsten sin her, så da ble det utstilling med henne og Liv Rygh det første året. Guro Kleven Hagen spilte fiolin under åpninga den gang og syntes at det var så fantastisk akustikk her, så året etter holdt Valdres Sommersymfoni (som Kleven Hagen er kunstnerisk leder for, journ.anm.) en av sine konserter her. At jeg i år har utvida med teater, som det var sist helg, er jeg veldig fornøyd med. Det ligger mange muligheter her, sier Lystad.

 

I fjor høst hadde hun tredjeklasse ved Lidar skule på besøk i fjøsgalleriet. Skoleklassen både malte og holdt egen utstilling med vernissaje, med Mozell i glassene.

– Det er veldig trekk i fjøset, og det ble litt kaldt, så jeg inviterte dem inn i stua for å male på staffeli der i stedet, forteller hun. Nå håper galleristen flere skoleklasser i Valdres vil ta turen innom årets utstilling, om det lar seg gjøre etter skolestart.

– Det hadde vært veldig hyggelig, avslutter hun.

 

Galleri Jøtun

  • Gammelt sauefjøs i Skammestein som for første gang ble tatt i bruk som kunstgalleri i 2015.
  • Hver sommer siden har det vært utstilling i fjøsgalleriet med to kunstnere.
  • Årets utstillere er kunstnerkameratene Geir Børresen og Øivind Jorfald fra Vollen i Asker.
  • Utstillinga har åpent torsdag til søndag de neste to ukene.