Gå til sidens hovedinnhold

Det beste badevannet

Artikkelen er over 4 år gammel

Når det er skikkelig varmt går turen gjerne til et av de fineste badevannene i Jotunheimen–Russvatnet.

Det er lite som slår en varm sommerdag i høgfjellet, så varm at du blir fristet til å ta deg noen avkjølende svømmetak før turen fortsetter. Innsjøen Russvatnet kan friste med grønt, klart fjellvann og med fine strender med grus og sand.

Fra Bessheim til Glitterheim

Riktignok ligger det i Vågå kommune, men det er til å leve med, og badeopplevelsen er like fin på andre siden av kommunegrensa. Turen inn kan du gjøre så lang som du selv ønsker. Mange starter fra Gjendesheim og går via brua over Russa i østenden av vannet og videre i retning Glitterheim. Det er tur på i overkant av to mil, i lettgått, flott høgfjellsterreng.

Denne gangen startet vi derimot turen fra Bessheim. I flott stigning langs Bessa og opp til Bessvatnet. Her inne er det åpent og fritt utsyn mot populære fjell som Besseggen, Bessfjellet og Besshøe. Et flott turmål i seg selv, med bademuligheter både i Bessa og i Bessvatnet. Men går du videre, på merket sti mot Glitterheim, venter kanskje den fineste badeplassen av dem alle etter cirka fire kilometers gange.

Jotunheimens fineste?

Her, i østenden av Russvatnet, ligger det flere flott strender like ved stien, rett på sørsida av brua over Russa. Et ypperlig stoppested for en forfriskende dukkert om sommeren.

Vannet er også egnet for utforsking med kajakk eller packraft, om man klarer å bære det inn. For Russvatnet er nesten fem kilometer langt, og strekker seg dermed et godt stykke innover i den østre delen av Jotunheimen nasjonalpark. Langs vestbredden går ruta vandreruta Memurubu–Glitterheim, i nordøst går ruta Gjendesheim–Glitterheim.

Ønsker du heller å duppe tærne i Gjende, er Hamresand og de små sandstrendene langs ruta mellom Gjendesheim og Gjendebu et godt alternativ. Også langs Bygdin mot Torfinnsbu er det flere fine sand- og steinstrender. Vil du heller hoppe uti brusende elvevann er Leirungsåe og Leirungsdalen et bra alternativ. Desto lenger opp mot Leirungsbreen du kommer, desto villere og kaldere blir elva. Forfriskende, det lover vi, men ta med myggspray.

Kommentarer til denne saken