Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan du bli din egen strømforsyner – Framtidas strømkunde – en plusskunde

Artikkelen er over 3 år gammel

– Vi får stadig flere henvendelser om solcelle. Etter en sommer med mye sol og høge strømpriser, er det mange som vurderer å starte sine egne små produksjonsanlegg, sier markedssjef i Kraftriket, Line Hovrud.

Valdres: På Kraftrikets nettsider kan du legge inn adressen din og se om solcelle passer på ditt tak, og hvor mye strøm du kan produsere, stipulert ut fra antall soltimer i året.

– Alle kan bli plusskunde ved å produsere strøm og selge overskuddskraften til en kraftleverandør. Normal årsproduksjon skal ikke overstige eget forbruk, men i enkelte timer kan man ha overskudd av kraft som leveres inn i distribusjonsnettet.Er du plusskunde, kan vi kjøpe strømmen du ikke bruker. Dette betinger en avtale med ValdresEnergi Nett om levering av strøm inn i distribusjonsnettet.

– Du vil få spotpris for strømmen du leverer inn på distribusjonsnettet, men dette forutsetter en strømavtale med Kraftriket sier Line Hovrud.

Tilbud om elbilladere

Det finnes dessuten løsninger for lagring av overskuddsproduksjon i en egen batteribank.

– Våre kolleger i Smartliv AS kan bistå. Batteriladeløsninger koster fra 50.000 kroner og oppover, pluss installasjonskostnader, avhengig av hvor stor kapasitet du ønsker, forklarer Hovrud.

Å kjøre på strøm er mer populært enn noen gang. Og kunnskapen om elbiler med rekkevidde, batteriløsninger, ladeløsninger med mer, er økende.

– Vi i Kraftriket er opptatt av gode ladeløsninger. Med en god heimeladeløsning lader du mye raskere enn med vanlig stikkontakt. Men enda viktigere, med heimelader lader du mye tryggere enn med stikkontakt. Vi leverer et bredt spekter av ladere, og prisene er fra 14.000 kroner og oppover. Vi har allerede solgt 180 slike elbil-ladere, forteller Hovrud.

Tesla Powerwall

Nissan følger i Teslas fotspor, og lanserer batteri som kan forsyne huset ditt med strøm. Deres løsning heter Xstorage. Dette er enkelt forklart et elbil-batteri du skrur fast på veggen, for å få bedre kontroll på strømforbruket. Tesla Powerwall er en batteribank du installerer i huset ditt. Tanken er å lade den opp når strømmen er billig, grønn eller begge deler, og dermed få en lavere strømregning. Batteriet skal kunne forsyne huset ditt med strøm i to til tre dager, og prisen ligger på rundt 37.000 kroner.

Kommentarer til denne saken