Gå til sidens hovedinnhold

3700 kroner dyrere enn i fjor

Artikkelen er over 2 år gammel

Markedssjef i Kraftriket, Line Hovrud, tror kraftprisen vil holde seg høg gjennom vinteren, og ønsker derfor å komme med noen tips som kan gi et lavere forbruk, hele husstanden sett under ett.

Valdres: Dagens spotpris til forbruker ligger på 67,10 øre/kWh, og dette er nesten en dobling i forhold til tilsvarende periode i fjor. Gjennomsnittlig pris per kilowattime i juli var 49,87 øre, mens den for tilsvarende måned i fjor var 24,64.

– Fra 1. april til 30. juni kom det 40 prosent mindre nedbør enn normalt, etterfulgt av den tørreste julimåned på over 100 år. I tillegg har prisene på kull, CO₂ og gass også gått kraftig opp., sier Hovrud.

96 prosent vasskraft

– Norsk kraftproduksjon består av 96 prosent vasskraft, og det betyr at vi har et væravhengig kraftsystem. Normalt gir dette oss rikelig med tilgang på rein og rimelig strøm, men i år har både regnet og delvis snøen sviktet. Det snødde rett og slett mye på feil sted. Vindkraftproduksjonen var 25 prosent lavere enn normalt, forteller Hovrud.

Markedet har priset inn en normalhøst, som betyr en god del regn. Skjer det, blir prisene i september og oktober liggende på samme nivå som dagens.

– Hvis vi får en tørrere og kaldere høst enn normalt vil prisene øke.

– Er fastpris et godt alternativ slik du ser utviklingen i øyeblikket?

– Som regel er det ikke lurt å låse prisen i et stigende marked. Men foretrekker man en forutsigbar strømfaktura, kan vi tilby fastpris både i vintermånedene og på ettårskontrakter. I dag ligger ettårskontrakt på rundt 60 øre/kWh, sier Hovrud.

3700 kroner dyrere enn i fjor

Det er i ukene og månedene vi har foran oss at vi bruker mer strøm til oppvarming, og når vi vet at det i gjennomsnitt går med 64 prosent av det totale strømforbruket bare til oppvarming – ja, da vil nok de fleste merke de høge strømprisene.

For en vanlig enebolig, med et årlig forbruk på 20.000 kilowattimer, er total beregnet strømkostnad for 2018 cirka 8.500 kroner, inkludert merverdiavgift. Det er 3700 kroner mer enn i 2017, og da er verken nettleie, elavgift eller elsertifikat medregnet. Strømregninga din er kort fortalt delt i tre, og består av en tredjedel strøm, en tredjedel nettleie og en tredjedel avgifter til staten., for å si det enkelt.

– Elavgifta utgjør alene 14 milliarder kroner på landsbasis i 2018, inkludert merverdiavgift, og har økt med 60 prosent de siste ti årene.

– Vi har stadig kunder som ringer og angrer på bytte av strømleverandør. Det er flust av kreative strømselgere der ute, og mange hevder også at de har et samarbeid med den lokale strømleverandøren, noe som ikke er tilfelle. Kjøp lokalt, og trygt, er rådet fra Hovrud.

Nettleia en stor del

Nettleie er prisen du betaler for å få overført strøm til huset ditt. Den består av en fast kostnad, en variabel kostnad og avgifter til staten. Avgiftene til staten består av avgift til ENOVA, forbruksavgift og merverdiavgift.

– Den variable kostnaden avhenger av hvor mye strøm du bruker. Det du betaler i nettleie går til drift av nettet, vedlikehold, investeringer, beredskap, bygging av nyanlegg, AMS (automatisk måleravlesning), avregning, fakturering, kundehåndtering og sist, men ikke minst, til elsikkerhet og eltilsyn, forklarer Hovrud.

– Er det fare for at vi kan gå tomme for strøm i Norge?

– Nei, på ingen måte, fordi vi har rundt 60 prosent fyllingsgrad i vannmagasinene våre. Det er lavt for årstiden, men ikke kritisk. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) overvåker dessuten kraftsituasjonen løpende. I tillegg har vi muligheten for å importere strøm fra både Sverige, Danmark, Finland og Nederland. Om noen få år får vi også kabler til Tyskland og Storbritannia, legger Hovrud til.

Prisutvikling nettleie

  • Valdres Energi Nett har ikke økt sin nettleie siden 2013
  • Forbruksavgiften derimot, har i samme periode økt fra 14,51 øre/kWh i 2013 til 20,73 øre/kWh i 2018
  • Forbruksavgiften er en del av den variable kostnaden på nettleie
  • Med 60 prosent økning på denne de siste 10 årene, vil det påvirke nettleien
  • En husholdning med 20.000 kWh i forbruk hadde i 2008 en variabel kostnad på nettleien på 5548 kroner
  • I 2018 blir tilsvarende kostnad på 6840 kroner

Kommentarer til denne saken