Blåbærstevne og tunnelcup

Åsne Hansen med Bånski , i full fart overt hopphinderet.

Åsne Hansen med Bånski , i full fart overt hopphinderet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tirsdag kveld var det en uhøytidelig konkurranse i hundesport i klassen Agility i Valdres Storhall.

DEL

LEIRA: Agility betyr "evne til å bevege seg hurtig, smidig og lett", og er en hundesport med fokus på samspill og samarbeid mellom hund og hundefører. Konkurransene foregår i en løype med forskjellige hindre som hunden skal passere i riktig rekkefølge, med færrest mulig feil, og på kortest mulig tid.

ILDSJEL: Jorid Bøe Bergsbakken under premieutdelingen.

ILDSJEL: Jorid Bøe Bergsbakken under premieutdelingen. Foto:

Ildsjel

Jorid Bøe Bergsbakken har drevet med Agility i 14 år. I 2004 var de tre jenter fra Ulnes som startet med hundesporten. Men da hun flyttet til Bodø for å studere ble sporten nesten borte i Valdres.

- Jeg har alltid vært veldig interessert i hundesporten Agility. I Bodø fikk jeg også gleden av å bygge opp sporten hvor det ble med 30 utøvere før jeg flyttet tilbake til Valdres, forteller Bergsbakken. I 2018 bosatte hun seg i Etnedal og startet opp sporten igjen sammen med Valdres Hundeklubb.

Jorid Bøe Bergsbakken er en virkelig ildsjel som vier nesten all sin tid til hundesport. Hun har deltatt på en del konkurranser i Norge og fått flere første- og andre plasser. Hun har nå sin fjerde tispe, hun synes at tisper er lettere å jobbe med.

Premier til alle

Treningen skjer på banen til Valdres Hundeklubb på Granatplassen i Holdalsfoss. Men nå, når vinteren kommer, flytter de inn i anlegget til Myhre Gård.

Tirsdag kveld ble det konkurrert i to forskjellige baner i Valdres Storhall. Med støtte fra Gjensidigestiftelsen og stor innsats av Jorid Bøe Bergsbakken ble det mange utfordringer for hunder og hundeførere.

Ni deltakere konkurrerte i Blåbærklasse, bane med hinder og tunneler, og Tunnelcup, bane med bare tunneler og start- og mål hinder. Alle deltakerne gikk to runder i hver bane, og de ble delt inn i små, mellomstore og store hunder. De fleste var nybegynnere og har kun hatt noen få treninger.

Kari Byfuglienog sheltien Selma var eneste deltaker  i klassen for små hunder.

Kari Byfuglienog sheltien Selma var eneste deltaker i klassen for små hunder. Foto:

Bergsbakken instruerte, var tidtaker og dommer, og hun hadde skaffet premier til alle som deltok.

- Ingen har sett banene i forkant. Når en ny bane er laget får deltakerne sju - åtte minutter til å gjøre seg kjent med den. Hundeførerne må memorere banen og hvilke retninger de skal løpe. Går de for eksempel i feil retning på et hinder under konkurransen blir de disket. Jeg må også få takke lokalt næringsliv, sportsbutikker og dyrebutikker, for sponsing av premier, sier hun.

Den store vinneren ble Kirsten Flagstad ned sine to pumier, Minni og Nella, som tok første og andre plassene i begge banene i klassen for mellomstore hunder.

Minni i full fart ut av tunnelen. Eier Kirsten Flagstad har god kontakt.

Minni i full fart ut av tunnelen. Eier Kirsten Flagstad har god kontakt. Foto:

Beagelen Krutt i farta, med eier Jeanette Nilsen Skrindsrud.

Beagelen Krutt i farta, med eier Jeanette Nilsen Skrindsrud. Foto:

Deltakerne i Valdres Storhall tirsdag var fornøyde med sin første konkurranse.  Foran fra venstre Carl Frithjof Tidemand-Johannessen, Jorid Bøe Bergsbakken, Sunniva Huset, Åsne Hansen. Bak: Jeanette Skrindsrud, Miriann Bergheim Quezada, Astrid Vd Markt, Kirsten Flagstad,  Kari Byfuglien og Marit Trøen.

Deltakerne i Valdres Storhall tirsdag var fornøyde med sin første konkurranse. Foran fra venstre Carl Frithjof Tidemand-Johannessen, Jorid Bøe Bergsbakken, Sunniva Huset, Åsne Hansen. Bak: Jeanette Skrindsrud, Miriann Bergheim Quezada, Astrid Vd Markt, Kirsten Flagstad, Kari Byfuglien og Marit Trøen. Foto:

Det var mange slitne hunder og hundeførere etter konkurransen, som er både fysisk og psykisk krevende. Jorid Bøe Bergsbakken, Valdres Hundeklubb og alle deltakerne oppfordrer flere til å bli med.

- Hundeeiere i alle aldre kan delta, med hannhunder, tisper, store og små hunder, alle er velkomne, avslutter Bergsbakken.


Artikkeltags