Det gjorde også de velkjente og velrenommerte tidligere ballettstjernene Uliana Lopatkina og Vadim Pisarev, som gjester Fagernes i forbindelse Valdres sommerballett denne uka.

Starta «pensjonisttilværelsen» i Valdres

– Kristine (Moe, journ.anm.) gir meg håp for norsk balletts framtid, sier førstnevnte, den nylig pensjonerte prima ballerinaen ved Mariinskij-teatret i St. Petersburg, som har undervist den norske 18-åringen denne uka.

– Hun gjorde et vidunderlig stykke arbeid. Vi jobba sammen tidligere på dagen der jeg kom med noen små korreksjoner. Disse hadde hun fulgt, og hun var presis, kontrollert og trygg på seg sjøl da hun bevega seg på scenen, fortsetter Lopatkina om ungjenta. Det var bare dager før Valdres-oppholdet at hun sjøl annonserte at hun legger opp som profesjonell ballettdanser.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre videre ennå. Jeg har ingen konkrete planer – men jeg jobber med saken, svarer Lopatkina på spørsmål om hva som nå venter henne. Å undervise ved Valdres sommerballett har i alle fall vært en fin start på «pensjonisttilværelsen», sier hun:

– Ja, å komme hit har vært en god opplevelse – så det vil jeg si. Det har vært noen fantastiske dager. Jeg liker spesielt denne typen nordisk natur. Dessuten er det en bra atmosfære her, og folk er veldig vennlige.

Fast fiskegjest ved Sulevatnet

– Fagernes kommer til å bli en ballettby, konstaterer Vadim Pisarev, kåra til «The Best Dancer of the World» i 1995 av UNESCO og tidligere solist ved Bolsjoj-teatret i Moskva. Han mener både naturen i området samt samarbeidet med Valdres sommersymfoni gjør arrangementet unikt.

– Du vet, når man får levende musikk til balletten, er den på sitt beste, sier han.

Han har også kost seg i Valdres den siste uka. Han har imidlertid allerede et spesielt forhold til et fiskevann i området – Sulevatnet, som ligger på grensa mellom Vang, Hemsedal og Lærdal. Hver sommer drar han nemlig dit sammen med sin gode venn Øivind Johansen – som er faren til Irene Aarset Jansson og Siri Aarset Johansen som står bak Valdres sommerballett – når han besøker ham på Øivinds hytte i Hemsedal. På slutten av 90-tallet starta forløperen til Valdres sommerballet i nettopp Hemsedal og holdt det gående der hver sommer fram til 2000.

– Også dit kom det mange kjente instruktører og for mange utøvere ga det dem en viktig start. Alle danserne som var der husker Hemsedal, og det er en del av mi historie også, sier Pisarev.

– Valdres er et nytt steg med en ny generasjon. Dette er viktig for norsk ballett. Du ser hvor langt man har kommet bare etter ei uke, sier Pisarev om Valdres sommerballett som ble arrangert for første gang i år.

– Svømmer og drikker samtidig

Pisarev valgte og dra til Fagernes for Valdres sommerballet framfor et annet oppdrag han egentlig hadde i Korea.

– For meg er atmosfæren viktigere enn pengene. Jeg elsker Norge og menneskene her, forklarer Pisarev. Han har også med seg familien til Norge. Dattera Sonia på ti år var blant dem som opptrådte på ballettaftenen på Fagernes. Det samme skulle sønnen Andrey, som er profesjonell ballettdanser, ha gjort, men han måtte melde forfall på grunn av skade.

– Den eldste dattera mi spiller sluttspill i det ukrainske mesterskapet i tennis nå, men hun kommer til Norge i slutten av uka så vi får ei uke ferie her sammen, sier Pisarev som bekrefter at det sjølsagt blir fisking i Sulevatnet denne sommeren også. Imens bor han på Fagernes Campingpark der han starter hver dag med et bad i Strandefjorden.

– Jeg svømmer og drikker samtidig for vannet er så reint og fint her, ler han.