Ketil Bjørnstad rørte Guro til tårer

Guro Kleven Hagen ble rørt til tårer da hun fikk høre stykket skrevet til henne.

Guro Kleven Hagen ble rørt til tårer da hun fikk høre stykket skrevet til henne.

Artikkelen er over 3 år gammel

Ketil Bjørnstad til Valdres med personlig stykke til Guro Kleven Hagen. Anne Grosvold er med som programleder.

DEL

Stykket Sommernatt ved fjorden, den kjente Oda Krogh, komponisten Franz Schubert og Guro som 16-åring: alt dette inspirerte Bjørnstad til å skrive et musikkstykke til Guro, som fremføres for første gang i Valdres.

I forbindelse med konserten «Til musikken», som arrangeres av Valdres sommersymfoni 25. juni kl. 20.00, ringte Ketil til kunstnerisk leder for Valdres sommersymfoni, Guro Kleven Hagen, med et spesielt spørsmål: Han spurte om han kunne få lov til å skrive et stykke til henne. 

- Jeg ble overveldet og veldig glad for spørsmålet! Selvfølgelig sa jeg ja til at Ketil kunne skrive et stykke til meg! Jeg husker godt da jeg for noen år siden forelsket meg helt i «Sommernatt ved fjorden». I tillegg leste jeg som 16-åring hans bøker «Oda!» og «Til musikken», og begge inspirerte meg veldig, sier Guro.

Med dette i bakhodet valgte Ketil å kalle musikkstykket Oda Krogh, 1927, inspirert av at Guro som 16-åring leste boken Oda!. Stykket handler om Oda Krogh som ser tilbake på livet sitt, et år etter at hennes ektemann døde, og åtte år før hun selv skulle dø. Men det er også inspirert av Franz Schubert, en av Guros favorittkomponister, som Bjørnstad hørte henne spille mye av under Leif Ove Andsnes sin festival i fjor sommer. Dermed har musikkstykket blitt et personlig stykke. I helgen fikk Guro for første gang høre stykket.

- Jeg fikk faktisk litt tårer i øynene: det er et utrolig nydelig og sart stykke! Akkurat som jeg elsker det. Jeg gleder meg veldig til å fremføre det på Fagernes bibliotek, og er selvsagt spent på hva publikum synes om det, avslutter Guro.

Konserten er ikke bare en konsert, men en samtale om musikk, med Anne Grosvold som «programleder». Det er første gang Valdres sommersymfoni velger å arrangere en konsert i Fagernes bibliotek.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken