Gå til sidens hovedinnhold

Fire lag reiser til First Lego League i Gjøvik

Artikkelen er over 2 år gammel

Kodeklubben Valdres deltar med to juniorlag (6-9år) og to seniorlag (10-16 år) på årets Lego leagueturnering i Gjøvik førstkommende lørdag.

Valdres: Juniorene har forsket på hvordan det er å leve og bo på månen, mens de mer erfarne kodekidsa har forsket på hvordan det er å leve og bo i verdensrommet. Det er TEKNA som sponser deltakelsen, Kreativitetsakseleratoren og Nord-Garthus gård sponser lokaler å møtes i, Sparebankstiftelsen Hallingdal Valdres sponser utstyr, og foreldrene sponser og disker opp med vafler, kaker og frukt, bidrar med kjøring og er stort sett tilstede når vi møtes til kodeklubb-aktivitet.

– Barna er utrolig flinke, de presterer godt og i morgen torsdag 8.11 har vi generalprøve og barnas kafé - da skal barna markedsføre det de har jobbet med. Vi har lagt vekt på å få med nye kule kodekids i år, og det har vi fått til. Det er gledelig - nye vennskap etableres. Det har vært gøy, vi har lært mye, vi har hatt programmeringskurs sponset av TEKNA - det kom en kursholder fra Vitensenteret i Gjøvik på besøk til oss og lærte oss at programmering egentlig er matte, og at matte er skikkelig gøy! Nå forstår vi hvordan vi skal programmere roboten for å løse oppgaver på legobordet.

Traktorastronautene og måneklubben

Det ene laget heter Traktorastronautene - det er en liten gruppe kodeklids som aldri har vært med før, men det skulle man ikke tro, de har funnet en måte å løse problemet med at det ikke er vann på månen, og hvis mennesker skal leve der, må de ha vann. Den andre gruppen av juniorer kaller seg for måneklubben - de har funnet ulike problemer knyttet til det å bo og leve på månen - og de har laget mange ulike løsninger. De vil i alle fall ha med seg en grill til månen, men de sier at de ikke helt trenger tannlegen på månen.

Space cows

Det ene seniorlaget heter Space cows, det andre heter Lost in space. Space cows har forsket på sikkerhetssystemer på romskipene. Det er for farlig for mennesker å reparere ting selv på utsiden av romstasjonen. De har laget en løsning som gjør at dette kan utføres enda bedre og mer sikkert for astronautene ved hjelp av droner, fixehansker, robotarmer, kapsler på skinner og høyteknologisk kamera som astronauten bruker VR-briller for å se på hva kameraene filmer. Det går ganske enkelt ut på at astronauten sitter inni en bombesikker kapsel som går på skinner utenfor romstasjonen. Den er godt festet til romstasjonen, og er laget i resirkulerbart materiale.

Lost in space

Det andre laget Lost in space har forsket på ensomhet i verdensrommet . Som når en astronaut skal være i verdensrommet veldig lenge, det tar jo nesten 300 dager å reise til mars. Da er det ganske sikkert at astronauten vil savne familien sin her hjemme på jorda og de vanlige tingene, som for eksempel å gå tur med hunden. Ved hjelp av VR-teknologi og gode robot-avatarer nede på jorda så kan det hende at ensomheten ikke blir så voldsom.

Generalprøve og turnering i Gjøvik

Barna i kodeklubben deltar på lørdag i Gjøvik, men aller først skal de ha Barnas kafé for å samle inn penger til Kodeklubben Valdres, og kose seg litt sammen med familien sin som da kommer og er publikum når de skal ha generalprøve på sine presentasjoner. Det blir trivelig - og litt spennende å få teste sine ideer på et publikum andre enn hverandre og veilederne. De trenger å øve seg før de reiser på den ordentlige turneringen. Det går an å følge med på turneringen via streaming som studenter ved NTNU, Høgskolen i Gjøvik ordner med. Følg med på www.hjernekraft.org , eller på facebooksiden First Lego League Gjøvik, så blir det nok mulighet for å følge dette live.

Kommentarer til denne saken